Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PDL modifică statutul după cazul Păsat

parlament-romania.jpg

Parlamentul României

Orice membru al PDL, urmărit penal ar putea fi suspendat automat din partid. Conducerea formaţiunii vrea să modifice statutul Partidului Democrat Liberal în acest sens, anunţă la RFI vice-preşedintele Ioan Oltean. În opinia sa, cazul Păsat va fi rezolvat "azi sau mâine".

Conducerea PDL va tranşa cazul Păsat cât de curând, declară Ioan Oltean. Deputatul Dan Păsat, care a rămas cu imunitatea neatinsă şi care nu poate fi deci arestat de procurori ar trebui să-şi dea demisia din partid, crede vice-preşedintele formaţiunii.

"Cazul Păsat, eu cred că azi sau mâine va fi soluţionat în sensul că probabil el sau prin structurile politice ale partidului se va lua o măsură, care trebuie să fie statutară, pentru ca domnia sa să-şi piardă calitatea de membru al Partidului Democrat Liberal. Este o chestiune asupra căreia în principal trebuie să se pronunţe domnul deputat, pentru că demisia este un act unilateral de voinţă şi el este singurul care poate să aprecieze dacă are sau nu aremotive să demisioneze", explică Oltean.

Statutul PDL va fi modificat, precizează democrat-liberalul : "Noi vom modifica acum statutul Partidului Democrat Liberal, în sensul că atunci când se declanşează o urmărire penală, să poată să opereze fie de drept, fie la propunerea unei structuri politice suspendarea celui care este în cauză".

Ioan Oltean crede că Dan Păsat ar trebui să se suspende din Partidul Democrat Liberal. "În acest moment, eu cred că orice membru de partid responsabil, pentru a nu pune în dificultate partidul, pentru a nu transfera propria imagine negativă asupra partidului ar trebui să recurgă de bună voie şi nesilit de nimeni la o asemenea modalitate de acţiune. Eu cred că astăzi va da dovadă de foarte multă maturitate şi se va suspenda din partid", spune vice-preşedintele formaţiunii aflate la putere.

Cât despre o demisie a lui Dan Păsat din Parlament, Oltean crede că aceasta este o chestiune "mai delicată". "În privinţa unei demisii din Parlament, chestiunea este mai delicată. Demisia din Parlament, pentru a te pune la dispoziţia organelor de cercetare penală, am avut un singur caz în istoria acestui Parlament, domnul Traian Băsescu, singurul parlamentar, care a avut curajul să se pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, abandonându-şi calitatea de deputat", conchide Ioan Oltean.

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre cazul Păsat