Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PDL vrea să reducă rolul Parlamentului în dosarele de mare corupţie

parlamentul-romaniei-sala-sedinte-camerei-deputatilor.jpg

Senatorul PDL Cristian Rădulescu intervievat de Lea Berzuc

Partidul Democrat Liberal va încerca, în procesul de modificare a Constituţiei, să reducă drastic rolul Parlamentului în dosarele de mare corupţie. Declaraţia a fost făcută la RFI de senatorul PDL Cristian Rădulescu după publicarea raportului pe justiţie - raport care constată că Parlamentul de la Bucureşti a împiedicat investigarea faptelor de corupţie în cazul unor demnitari.

Senatorul PDL spune că „atunci când vom lucra la revizuirea Constituţiei vom încerca să avem asentimentul celorlalţi pentru a avea majoritatea necesară pentru a modifica textele constituţionale în aşa fel încât Parlamentul să nu se mai împiedice de astfel de texte pentru a pune oprelişti în calea justiţiei când e vorba de membri notabili ai clasei politice”, explică senatorul democrat liberal.

Întrebat dacă va elimina complet Parlamentul din ecuaţie, Cristian Rădulescu a spus că PDL „va încerca să restrângă rolul Parlamentului şi să se refere strict la activităţile politice”.

Potrivit actualei Constituţii, deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. De asemenea, legea fundamentală spune că deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În fine, potrivit Constituţiei, în caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

 În raportul publicat vineri de Comisia Europeană se arată că Parlamentul de la Bucureşti  a împiedicat investigarea faptelor de corupţie ale Monicăi Iacob Ridzi şi ale lui Dan Păsat.

În plus, documentul remarcă şi faptul că Legislativul a redus bugetul ANI , insituţia responsabilă cu verificarea averilor demnitarilor.

Acelaşi document concluzionează că nu s-au luat măsuri concrete pentru coordonarea politicii anticorupţie la nivel înalt.