Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pelerinaj cu trenul-nostalgiei

Ca semn al timpurilor noi, al construiri spaţiului comun european şi depăşirii vechilor reflexe pe 9 mai pleacă din Gara Keleti din Budapesta un tren special la pelerinajul din Şumuleu-Ciuc şi eveniment fără precedent de 68 de ani, locomotiva sa va fi o locomotivă istorică ungară, purtând stema de stat a Ungariei istorice, ornată de coroana regelui Ştefan I., fapt ce fusese refuzat până acum de autorităţile române.

Ca semn al timpurilor noi, al construiri spaţiului comun european şi depăşirii vechilor reflexe pe 9 mai pleacă din Gara Keleti din Budapesta un tren special la pelerinajul din Şumuleu-Ciuc şi eveniment fără precedent de 68 de ani, locomotiva sa va fi o locomotivă istorică ungară, purtând stema de stat a Ungariei istorice, ornată de coroana regelui Ştefan I., fapt ce fusese refuzat până acum de autorităţile române. Trenul transportând 500 de pelerini are ca destinaţie finală gara din comuna Ghimeş-Făget, inaugurată în anul 1897, ca gara cea mai estică a căilor ferate austro-ungare. Gara, azi muzeu, fusese construită de către un vestit arhitect al timpului, Ferenc Pfaff, care proiectase de asemenea gările din Cluj, Braşov, Arad, Bratislava, Košice, Rijeka şi Zagreb. În incinta gării monument istoric va fi dezvelită o placă comemorativă bilingvă ungaro-română dedicată arhitectului, iniţiativă refuzată la fel până acum de responsabilii români.

De altminteri la pelerinajul de pe muntele din Şumuleu-Ciuc, unul din cele mai mari din Europa Centrală, participă în fiecare an de Rusalii mai multe sute de mii de fideli romano-catolici şi greco-catolici, dar şi ortodocşi şi protestanţi din Ardeal şi Moldova, comuna aflându-se tocmai la hotarul dintre cele două provincii istorice. În centrul pelerinajului se află cultul Madonei făcătoare de minuni şi slujba religioasă festivă, dar şi veghea până în zori pentru a vedea soarele răsărind din spatele celebrului munte din Şumuleu, pe care etnografii o consideră a fi o rămăşiţă a unui străvechi cult solar păgân integrat în ritualul religiei catolice.

Pelerinajul la Şumuleu-Ciuc este urmărit de presa ungară cu atenţie, Televiziunea Duna, de exemplu va transmite în direct slujba religioasă, pelerinaj la care participă, desigur, şi mulţi fideli din Ungaria.

Laszlo Bihari, Budapesta, RFI

08/05/2008; 15h50