Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pensiile militarilor, la loc comanda !

basescu-traian-inconjurat-militari.jpg

Președintele Traian Băsescu intervine în disputa privind recalcularea pensiilor militare.

Pensionarii militari înregistrează un succes parțial în fața autorităților : procesul recalculării pensiilor militare a fost suspendat. Anunțul a venit duminică seară chiar de la președintele Traian Băsescu.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuie respectată, spune șeful statului. El anunță că Executivul va emite o Ordonanță de Urgență prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare până la 31 decembrie 2011.

Între timp, pensiile recalculate rămân valabile și cele care au scăzut și cele care au crescut, mai precizează Traian Băsescu.

Pensionarii militari cărora nu li s-au recalculat pensiile vor primi pensia aferentă lunii decembrie și diferența corespunzătoare lunii ianuarie, mai anunță președintele.

Șeful statului spune că militarii cu stagiu complet în armată câștigă, potrivit noii legi.

Nu putem renunţa la această lege, pentru că ea prefigurează şi viitorul celor aflaţi acum în armată. Acest sistem permite înscrierea militarilor şi în sistemul de pensii private”, explică președintele.

29.181 de pensii recalculate au intrat în plată şi se vor plăti, 20.740 de cadre militare au creştere, 8.425 au scădere. Asta este situaţia în momentul de faţă. 16 sunt militarii cărora li se păstrează pensiile”, mai precizează Traian Băsescu.

Amintim, un sindicat ce reprezintă militarii pensionari a anunțat proteste de stradă, după recalcularea pensiilor. Organizația respectivă susține că multe pensii sub trei mii de lei au scăzut, deși statul asigurase că acest lucru nu se va întâmpla.

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit duminică, 23 ianuarie, la Palatul Cotroceni, cu mai mulți miniștri, tema discuțiilor fiind recalcularea pensiilor militare.