Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentagonul a aruncat cu bani în Irak şi Afganistan

pentagonul-aruncat-bani-irak-afganistan.jpg

Pentagonul, acuzat de o comisie a Congresului SUA că a făcut cheltuieli nejustificate în Irak şi Afganistan.

Pentagonul a făcut o risipă de 30 de miliarde de dolari în Irak şi Afganistan. Este concluzia unei comisii de anchetă a Congresului american. Erorile de gestiune au subminat imaginea Statelor Unite în străinătate şi au încurajat corupţia în cele două ţări, arată Comisia pentru contracte pe timp de război, care va preda miercuri, 31 august, un raport pe această temă Congresului.

Într-un articol publicat de Washington Post, cei doi co-preşedinţi ai comisiei de anchetă arată că zeci de miliarde de dolari din banii contribuabililor au fost risipiţi, din cauza unei lipse de planificare, cereri imprecise şi criterii insuficiente de control şi supraveghere în operaţiunile din Irak şi Afganistan.

Pentagonul s-a sprijinit pe contractanţi terţi, în special companii de securitate private, în ultimul deceniu. În acest context, alte 30 de miliarde de dolari, chiar mai mult, ar putea fi risipite, dacă guvernele afgan şi irakian "nu vor fi capabile sau nu vor vrea să susţină proiectele finanţate din fonduri americane, după încheierea intervenţiilor noastre", avertizează oficialii.

Printre exemplele citate de comisie figurează o închisoare de 40 de milioane de dolari în Irak, pe care Guvernul de la Bagdad "nu a vrut-o şi care nu a fost terminată".

Pe de altă parte, în Afganistan, Statele Unite au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru o centrală electrică, pe care Kabulul nu are mijloacele să o facă să funcţioneze.

Raportul comisiei mai observă că aceste practici nu au încetat să crească în ultimii ani, în pofida promisiunilor preşedintelui Barack Obama, în timpul campaniei sale pentru Casa Albă în 2008, de a limita recursul la contractanţi.