Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peter Eckstein Kovacs: UDMR are motive să ceară anticipate, dar sunt sceptic că ele vor avea loc

peter-eckstein-kovacs-udmr-are-motive-sa-ceara-anticipate-dar-sunt-sceptic-ele-vor-avea-loc.jpg

Peter Eckstein Kovacs crede că UDMR are motive să ceară alegeri anticipate.

Cu cât intrăm mai repede în alegeri, cu atât UDMR este mai bine pregătită, spune la RFI fostul consilier prezidenţial, Peter Eckstein Kovacs. Cu atât mai mult cu cât alegerile anticipate reprezintă una dintre revendicările protestatarilor din Piaţa Universităţii, spune Eckstein, care se declară totuşi sceptic că anticipatele vor avea loc.

Ar trebui să aibă loc alegeri anticipate? Peter Eckstein Kovacs crede că UDMR ar avea motive să-şi dorească aşa ceva. "Considerente ar fi pentru UDMR, spun eu, din mai multe motive. Pe de o parte, UDMR este o structură destul de bine consolidată, adversarii politici ai UDMR-ului din sânul comunităţii maghiare, partidul girat de domnul europarlamentar Laszlo Tokes, de exemplu, ei acum îşi fac organizaţii în ţară. Deci cu cât mai repede intrăm în alegeri, noi suntem mai bine pregătiţi decât adversarii noştri", spune fostul consilier prezidenţial.

Peter Eckstein Kovacs subliniază că alegerile anticipate sunt un subiect agreat şi de protestatarii din Piaţa Universităţii: "Este un subiect care place la public, pentru că era una din revendicările din Piaţa Universităţii".

"Pe de altă parte, dat fiind că suntem într-un an electoral, oricum alegerile vor fi ţinute în toamnă pentru locale şi în toamnă pentru parlamentare sau amândouă la toamnă, dacă Curtea Constituţională motivează într-un anumit fel decizia luată în legătură cu comasarea şi… nu există o miză prea mare. Dacă toţi actorii politici importanţi şi aici mă gândesc în primul rând la prim-ministru şi la preşedinte, care amândoi au un cuvânt foarte greu de spus într-o astfel de situaţie, agreează ideea unor anticipate, dacă toate partidele importante doresc să facă acest lucru, atunci se va face. Dacă nu, nu, pentru că procedurile sunt foarte greoaie. Dacă asta s-ar încerca a se impune din partea Opoziţiei, chiar şi cu ajutorul UDMR, cred că nu ar avea sorţi de izbândă, ar perturba activitatea politică, ţara nu este într-o situaţie extremă, care să facă absolut necesare anticipatele. Eu, personal sunt sceptic că se va întâmpla", afirmă fostul consilier prezidenţial, Peter Eckstein Kovacs.

UDMR va analiza în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu Opoziţia, a declarat agenţiei Mediafax vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune de partea sa că declaraţia lui Laszlo Borbely despre alegerile anticipate a fost personală şi nu făcută în numele Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmând să fie luată de UDMR, numai după discuţii în cadrul coaliţiei.

Peter Eckstein Kovacs, intervievat de Cosmin Ruscior, despre UDMR şi alegerile anticipate