Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Phenianul ameninţă cu "cea mai severă pedeapsă" Coreea de Sud

Regimul de la Phenian a ameninţat Coreea de Sud cu "cea mai severă pedeapsă" pentru manevrele militare comune cu Statele Unite prevăzute să se desfăşoare începând de luni în regiune, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Armata şi poporul nord-coreean "vor da o «lovitură fără milă» ca răspuns la manevrele militare aliate, aşa cum au decis deja şi cum au declarat în ţară şi în străinătate", a afirmat, duminică, un purtător de cuvânt al conducerii armatei nord-coreene, într-un comunicat preluat de presa oficială. "Riposta militară va fi cea mai severă pedeapsă aplicată cuiva în lume", a adăugat el. Avertismentul a fost publicat înaintea începerii aplicaţiilor comune ale forţelor americane şi sud-coreene, care se vor desfăşura sub denumirea Ulchi Freedom Guardian şi vor dura zece zile.

Coreea de Sud şi Statele Unite, în baza concluziilor unei anchete internaţionale, acuză Coreea de Nord, de scufundarea, la sfârşitul lui martie, a corvetei sud-coreene Cheonan, în care au fost ucişi 46 de marinari.

Primul exerciţiu militar Coreea de Sud – Statele Unite a avut loc între 25 şi 28 iulie şi a mobilizat aproximativ 20 de nave şi submarine, între care şi portavionul nuclear american George Washington, dar şi circa 200 de avioane, între care şi avioane de vânătoare americane, de tip F-22.