Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Phenianul ameninţă cu ruperea acordului nuclear

Suspendarea ajutorului american va duce la anularea acordului nuclear. Iată ameninţarea Coreei de Nord, după ce SUA au decis să suspende ajutorul alimentar acordat acestei ţări. Washingtonul a luat această hotărâre în replică faţă de racheta pe care se pregăteşte să o lanseze Phenianul la jumatatea acestei luni.

 

"Reacţia exagerată a Statelor Unite (faţă de proiectul de lansare a unui satelit) depăşeşte limitele", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe, citat de agenţia oficială nord-coreeană.

Este "un act regretabil care ar anula în întregime acordul de la 29 februarie între Coreea de Nord şi Statele Unite", a precizat el.

Administraţia SUA a insistat că ajutorul umanitar şi politica nu au legătură, "dar răspunde la lansarea unui satelit prevăzută de noi anunţând că nu îşi va respecta angajamentele privind ajutorul umanitar", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Phenianul a generat critici anunţând la 16 martie că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune care ar urma să transporte un satelit civil.

SUA şi aliaţii lor au denunţat, însă, un tir deghizat de rachetă, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, care interzic Coreei de Nord să efectueze teste nucleare sau balistice.