Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Phenianul pregăteşte lansarea unei noi rachete

Coreea de Nord a dezvoltat o nouă rachetă cu rază lungă de acţiune în cadrul unui program diferit de cel soldat cu un eşec zilele trecute, anunţă sâmbătă un post de televiziune sud-coreean, citat de AFP. Conform acestei surse, Phenianul a efectuat deja patru teste în cadrul programului de fabricare a unei rachete intercontinentale la baza de la Musudan-ri, pe coasta de nord-est.

 

Testele erau destinate îmbunătăţirii motoarelor şi carburanţilor folosiţi la aceste rachete. Campania de teste ar fi avut loc loc în contextul în care Coreea de Nord şi Statele Unite purtau negocierile care au condus în februarie la un acord în virtutea căruia regismul stalinist a acceptat suspendarea programelor nuclear şi balistic în schimbul ajutoarelor alimentare americane.

Anterior, mai mulţi experţi avertizau că Phenianul ar putea efectua rapid un nou test nuclear pentru a-şi salva onoarea după explozia, vineri, a rachetei sale la scurt timp după decolare.

Pe de altă parte, cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au condamnat vineri lansarea rachetei. Consiliul subliniază că această lansare, deşi eşuată, este o "încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate", care interzic Phenianului orice activitate balistică.

Totodată, secretarul de Stat american Hillary Clinton a solicitat omologului său chinez – China este singura mare putere care nu a comentat în legătură cu lansarea rachetei nord-coreene - să comunice aliatului său nord-coreean neliniştile Statelor Unite cu privire la lansarea eşuată a rachetei.

Clinton, aflată în deplasare către un summit din Columbia, a vorbit prin telefon cu ministrul chinez de Afaceri Externe, Yang Jiechi, spunându-i că este în căutarea "unei modalităţi unite de a denunţa puternic" această lansarea considerată de Statele Unite şi mai multe alte state ca fiind un test cu rachetă balistică.