Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Philippe Gustin, noul ambasador al Franţei în România: Cooperarea economică e prioritară

philippe-gustin-noul-ambasador-frantei-romania-cooperarea-economica-e-prioritara.jpg

Philippe Gustin, noul ambasador al Franţei în România, în studioul RFI

Într-un interviu pentru RFI România, noul ambasador al Franţei vorbeşte despre domeniul prioritar al mandatului său: cooperarea economică. Philippe Gustin vrea să dezvolte relaţiile economice franco-române pe trei paliere: agricultură, energie, sănătate publică.

Rep.: Domnule ambasador, care sunt primele dumneavoastră impresii în România?

P.G.: Primele impresii sunt bogate-în primele 18 zile de când sunt aici, am studiat mult şi chiar dacă până la prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui Băsescu nu aveam drept de reprezentare în afara ambasadei, am primit în particular foarte mulţi reprezentanţi de companii franceze şi ale diferitelor servicii ale ambasadei. Impresiile mele sunt bogate şi pentru actualitatea românească este foarte bogată şi materialele cu privire la România sunt bogate. Vreau să spun că toate impresiile mele despre România sunt foarte pozitive. Înainte de a veni aici, m-am pregătit intens şi am citit mult despre România.

 

Rep.: Vă aflaţi pentru prima dată în România?

P.G.: Într-adevăr, sunt pentru prima dată şi am citit mult, iar acum sunt pus în faţa unei adevărate provocări, care constă în punerea împreună a cunoştintelor deja acumulate în bibliotecă şi celor pe care le voi găsi pe teren, în realitate. Şi vreau să repet că această realitate este foarte pozitivă şi depăşeşte din acest punct de vedere ceea ce am găsit scris.

 

Rep.: Care sunt domeniile prioritare ale mandatului dumneavoastră la Bucureşti?

P.G.: În primul rând, sunt domenii comune pentru orice ambasador al Franţei în lume: să apere interesele franceze şi afacerile consulare obişnuite. În al doilea rând şi mai ales atunci când este vorba de România, voi contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre în absolut toate domeniile. Dar este o prioritate care mă interesează în mod deosebit: dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Franţa. Avem şansa de a avea aici în România aproape toate marile companii franceze. Aceste companii au rămas aici în ciuda crizei, dimpotrivă şi-au continuat investiţiile şi generează plus-valoare, dezvoltare şi locuri de muncă în România şi nu pot decât să mă bucur pentru aceste lucruri.

 

Rep.: Aţi spus că economia este un domeniu prioritar. Unde anume putem întări această cooperare franco-română?

P.G.: Sunt două sectoare unde există o marjă largă de acţiune-în afară de agricultură, care este un caz particular-sunt sectorul energiei şi cel al sănătăţii publice. Indiferent ce noutăţi vor apărea-şi aici mă refer la descoperirea de zăcăminte de gaz în Marea Neagră, la dezbaterile legate de gazele de şist, la întrebările referitoare la energia nucleară, există o adevărată voinţă în România, cu privire la independenţa sa energetică. În acest domeniu, cum ştiţi, marile companii franceze de profil sunt prezente şi pot participa la obţinerea independenţei energetice a României. În ce priveşte sănătatea, aşa cum vă spuneam, există în acest domeniu o marjă de manevră foarte mare pentru cooperarea franco-română şi cred că este normal ca marile companii franceze, care sunt deja prezente aici să participe la dezvoltarea acestui sector.

 

Rep.: Credeţi că va fi luată o decizie în privinţa aderării la Schengen până în septembrie?

P.G.: Nu vă pot spune încă acest lucru, deoarece este o chestiune care depinde nu numai de raportul MCV, care va fi făcut public în iulie, ci de decizia tuturor ţărilor chemate să îşi exprime părerea în acest dosar.