Plagiat! Verdict fără cvorum

copy.jpg

Verdict fără cvorum: Plagiat!

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, un plagiat de tipul copy-paste. Pe de altă parte, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop a declarat vineri, pentru agenţia Mediafax, că toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară.

85 de pagini au fost copiate integral din diverse lucrări, astfel încât Consiliul propune retragerea titlului de doctor în drept in cazul lui Victor Ponta, se arată în decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

CNATDCU a propus retragerea titlului de doctor în cazul premierului Victor Ponta.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21 ceea ce l-a făcut pe ministrul educaţiei să conteste decizia Consiliului pe motiv că nu a fost cvorum. Ministrul a precizat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menţionat atât în actualul regulament de funcţionare, cât şi în cel anterior.

Ministrul a precizat  că va analiza luni modul în care a fost luată decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.

Asta după ce joi Liviu Pop, a emis un ordin de reorganizare a Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, si susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens. Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Reacţia premierului, în ţară

De la Bruxelles, premierul Victor Ponta a preferat să nu comenteze ceea ce el a numit problemele interne, preciyând că le va comenta în ţară. El declarase anterior pentru cotidianul spaniol El Pais ca va demisiona daca acuzatiile de plagiat se adeveresc.

“E o cutumă deja verificată în cazuri similare din Germania şi Ungaria. Trebuie să demisionezi!” explică la RFI Ştefan Vlaston, de la Noua Republică şi  preşedintele EDU CER.

 
Ştefan Vlaston, de la Noua Republică şi preşedintele EDU CER.