Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plan Marshall pentru ţările arabe

obama-plan-marshall-tarile-arabe.jpg

Barack Obama. AFP PHOTO/Mandel NGAN

În Statele Unite, preşedintele Obama anunţă un plan economic masiv în favoarea ţărilor arabe care aspiră la democraţie. Un adevărat plan Marshall pentru ţările arabe. Această iniţiativă intervine concomitent cu noile sancţiuni anunţate împotriva Siriei. Asistăm deci la un mesaj clar pe care America îl transmite în direcţia lumii arabe.

În Statele Unite, preşedintele Obama anunţă un plan economic masiv în favoarea ţărilor arabe care aspiră la democraţie. Un adevărat plan Marshall pentru ţările arabe. Această iniţiativă intervine concomitent cu noile sancţiuni anunţate împotriva Siriei. Asistăm deci la un mesaj clar pe care America îl transmite în direcţia lumii arabe.

Un mesaj mai simplu şi mai clar nici că se poate imagina: bani mulţi pentru cei care adoptă democraţia şi optează pentru liberalism, lista neagră pentru cei care continuă să-şi asuprească popoarele şi să perenizeze totalitarismul. Pentru a-şi justifica demersul Washingtonul compară ceea ce se întâmplă acum în lumea arabă cu ceea ce s-a întâmplat în Europa de răsărit imediat după căderea comunismului.

Nu este exclus ca unii consilieri ai preşedintelui să-şi fi amintit că în Europa de răsărit tranziţia a fost destul de lungă şi că democraţia nu au adus imediat bunăstare. Dar că în mintea oamenilor cele două elemente sunt legate în mod organic, iar o democraţie fără bunăstare pentru toţi devine uneori chiar mai frustrantă decât o societate totalitară.

Această iniţiativă americană mai este comparabilă cu celebrul plan "Marshall", este vorba de ajutorul acordat de americani Europei occidentale după al doilea război mondial, unei Europe care era atunci distrusă după război. Într-un fel, şi economiile arabe ies dintr-un lung tunel istoric.

Veştile care vin acum din Tunisia sunt stupefiante: practic familia fostului preşedinte Ben Ali controla tot ce era mai productiv ca întreprindere, şi oricum nici o iniţiativă economică importantă, chiar în cooperare cu parteneri străini, nu putea vedea lumina zilei fără să intre în combinaţie un membru al clanului prezidenţial.

Principalii beneficiari ai planului Marshall pentru ţările arabe

Primul beneficiar al planului american ar urma de alfel să fie Tunisia şi Egiptul, urmând ca el să rămână deschis şi altor candidaţi. Barak Obama invită, în context, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a ajutat ţările Europei de răsărit, să-şi extindă aria de activităţi în Africa de Nord. O reuniune a acestei instituţii va avea loc vineri şi sâmbătă tocmai pentru examinarea acestui proiect.

Alte instituţii, precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Africană de Dezvoltare sunt incitate să se asocieze operaţiunii, pentru incitarea la democraţie în lumea arabă. Este interesant de constatat  că preşedintele Barak Obama privilegiază o politică total opusă de predecesorul său George Walker Bush în ce priveşte lumea arabă.

Preşedintele Bush a investit banii în primul rând în război şi a vrut să creeze cu forţa premisele democraţiei în Orientul Mijlociu. Barak Obama speră ca banii să fie utilizaţi mai cu folos într-un vast proiect de dezvoltare economică de natură să ducă la democraţie.

Ne putem întreba dacă n-ar fi fost mai raţional ca America să fi investit de la bun început în economie miile de miliarde de dolari înghiţiţi de războiul din Irak şi Afganistan.