Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plângere împotriva lui Barack Obama din cauza Libiei

plangere-impotriva-barack-obama-cauza-libiei.jpg

Preşedintele SUA, Barack Obama, pus la zid de congresmenii americani.

Membri ai Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite au depus o plângere la tribunalul federal din Washington, faţă de decizia preşedintelui Barack Obama de a nu consulta Congresul pentru a lansa operaţiunile militare din Libia.

Reclamanţii, zece congresmeni din ambele tabere, conduşi de democratul Dennis Kucinich şi de colegul său republican Walter Jones îi reproşează preşedintelui că a angajat în mod "unilateral" forţele americane împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, "fără o declaraţie de război a Congresului", ceea ce constituie, în opinia lor, o încălcare a Constituţiei.

Legea stipulează că fără autorizaţia Congresului, o retragere trebuie începută după 60 de zile şi încheiată în întregime după 90 de zile. Această limită a fost atinsă duminică.

Casa Albă a declarat că va răspunde acestui demers, dar pentru administraţia lui Barack Obama, intervenţia americană "limitată" şi sub autoritatea NATO nu necesită autorizaţia Congresului.

 

Cât l-a costat pe Obama intervenţia din Libia?

 

Operaţiunile militare şi umanitare din Libia au costat Statele Unite 715 milioane de dolari până în prezent, potrivit unui raport trimis Congresului de către administraţia preşedintelui Barack Obama, relatează AFP.

Documentul este menit să-i convingă pe congresmeni că Obama nu şi-a depăşit prerogativele declanşând operaţiuni militare în această ţară, în martie.

Potrivit raportului, costul total al acestor operaţiuni se va situa la valoarea de 1,1 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii septembrie.

Conform unor oficiali, care s-au exprimat sub protecţia anonimatului, textul conţine şi o argumentare juridică, potrivit căreia legislaţia americană permite misiunea de protejare a civililor şi de luptă împotriva forţelor liderului libian Muammar Gaddafi, fără a avea nevoie de aprobarea Congresului.