Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Planul de consolidare a încrederii cu Tiraspolul va fi finanţat şi de Comisia Europeană

200805-4903.jpg

Planul de consolidare a încrederii cu Tiraspolul va fi finanţat şi de Comisia Europeană

În cel mai scurt timp, Guvernul de la Chişinău trebuie să estimeze costurile reintegrării Republicii Moldova cu Transnistria. Preşedintele Vladimir Voronin a anunţat executivul că planul de consolidare a încrederii cu Tiraspolul va fi finanţat şi de Comisia Europeană.

„Problema transnistreană trebuie să fie discutată egal de transparent în toate formatele, să nu existe nici o secretizare", a declarat preşedintele Vladimir Voronin la şedinţa de miercuri a Guvernului. Preşedintele i-a anunţat pe miniştri că în cadrul reuniunii Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană s-a convenit asupra unei conlucrări mai strânse cu Bruxelles-ul în vederea reglementării transnistrene, iar Comisia Europeană va crea un fond pentru acoperirea cheltuielilor de integrare teritorială a Republicii Moldova. Preşedintele a cerut Guvernului să evalueze costurile procesului de reintegrare.

De fapt, Republica Moldova a obţinut sprijinul Uniunii Europene pentru o parte din cele 7 puncte listate de Vladimir Voronin în măsurile de consolidare a încrederii cu Tiraspolul încă la începutul acestui an. Comisia Europeana s-a arătat dispusă să finanţeze mai multe cursuri pentru oamenii de afaceri transnistreni, Bruxelles-ul insistând pe formatul de negocieri 5+2.

Trebuie spus că reunificarea ţării este una din priorităţile guvernării comuniste în anul preelectoral 2008. Preşedintele Voronin a declarat în repetate rânduri că diferendul transnistrean va rezolvat până în 2009. Acest lucru nu se poate întâmpla însă fără aportul Federației Ruse care are o poziţie foarte clară în privinţa Transnistriei. Moscova insistă pe egalitatea părţilor, lucru care nu convine însă Chişinăului şi care, în opinia analiştilor, va menţine situaţia în impas.

Reamintim că la începutul lunii aprilie, după o pauză de 7 ani, preşedintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov. Presa de la Chişinău a scris că întâlnirea celor doi a fost pregătită la Moscova. Miza-rezolvarea diferendului nistrean în interesul Federaţiei Ruse.

La scurt timp după întrevederea Voronin Smirnov, reprezentantul Federaţiei Ruse la negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol a declarat că reglementarea diferendului nistrean va fi una dificilă deoarece există mai multe probleme între părţi, iar la mijlocul lunii mai, în cadrul vizitei sale la Chişinău, Preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului de la Moscova, Serghei Mironov, a anunţat că Federaţia Rusă este gata să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean, dar că soluţionarea problemei ţine, în primul rând, de Chişinău şi Tiraspol.

Chişinău, Ilona Spătaru

29/05/2008; 13h00