Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PNL nu şi-a pus o "pilă" la trustul lui Dan Voiculescu

parlament-exterior-2.jpg

Mişcări politice importante au loc în această perioadă în Parlamentul de la Bucureşti.

Liberalii nu au nevoie de pile la trustul lui Dan Voiculescu. Antena 3 este un post profesionist şi nici un om politic nu a avut nevoie de pile. UDMR este cheia, pentru răsturnarea Guvernului. Fără UDMR e mai greu. În cel mult 30 de zile, PNL-PC şi PSD trebuie să decidă dacă merg mai departe împreună. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de vice-preşedintele PNL, Mihai Voicu. PNL şi PC au semnat, luni, 10 ianuarie, Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta.

Rep : Mizaţi pe o mediatizare mai bună la trustul de presă al liderului onorific al PC, Dan Voiculescu, după alianţa cu Partidul Conservator ?

M.V. : Este mai degrabă un soi de legendă sau dacă vreţi, un soi de ultim argument, pe care adversarii acestei mişcări îl aduc. Trebuie să fim serioşi : Antena 3, ca şi celelalte televiziuni de ştiri sunt până la urmă posturi de televiziune profesioniste, în care nici un om politic n-a simţit că ar fi avut nevoie de un soi de pilă sau cu atât mai puţin de o alianţă politică, pentru a-şi putea prezenta punctele de vedere pe aceste posturi de televiziune. Nu a existat înainte nici un fel de blocaj şi nici o schimbare radicală nu va exista de azi înainte.

Rep : Deci nu v-aţi pus o pilă la trustul lui Dan Voiculescu…

M.V. : Nu, pentru că nu era nevoie. Acolo există o conducere jurnalistică profesionistă şi cred că nici măcar cei de la PD nu pot spune că nu-şi pot prezenta punctele de vedere pe posturile de televiziune de ştiri, indiferent care ar fi acestea.

Rep : Dar fără UDMR, Opoziţia, adică PNL, PC şi PSD nu poate răsturna Guvernul. Cum veţi convinge UDMR-ul să părăsească Executivul actual ?

M.V. : Fără UDMR e mai greu. Există şi alte posibilităţi, dar sunt foarte complicate şi nu sunt atât de clare instituţional. Există posibilitatea ca mai mulţi parlamentari să adere la Opoziţie între timp, aşa cum s-a întâmplat cu domnul Ciuhodaru. Însă într-adevăr, UDMR este cheia. Trebuie să discutăm despre posibilitatea ca UDMR să se alăture propriului electorat, că aici este ironia şi să decidă că este nevoie de o schimbare politică mai devreme decât 2012. Principala presiune ar trebui să vină din partea electoratului lor, pentru că sunt la fel de afectaţi de măsurile economice ale Guvernului şi aceştia. Există însă o satisfacţie cu privire la prezenţa în actualul Guvern, însă orice politician gândeşte şi în perspectivă şi sper că cei de la UDMR pot realiza că au de ales între a mai rămâne acum un an, un an şi jumătate, poate, în acest Guvern, însă viitoarele alegeri nu pot consfinţi altceva decât o majoritate, care s-ar putea să nu-i conţină.

Rep : Cum va evolua relaţia cu PSD ? Veţi face o alianţă la tribunal ?

M.V. : Modalităţile tehnice sunt mai puţin importante. Ce este cel mai important e că în perioada următoare, însă o perioadă foarte scurtă, cel mult 30 de zile, în opinia mea, trebuie să decidem împreună dacă vom avea o acţiune comună din punct de vedere electoral, la viitoarele alegeri, fie ele la termen sau anticipate. Eu cred că trebuie să luăm această posibilitate foarte în serios. Trebuie să creem acest bloc al Opoziţiei. Forma în care va fi creat contează mai puţin, sunt convins că vom putea ajunge la un acord.

 

PNL şi PC au semnat, luni, 10 ianuarie, Protocolul Alianţei de Centru-Dreapta. Documentul a fost semnat de către liderii celor două partide, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

 
Mihai Voicu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Alianţa PNL-PC.