Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliţia din Republica Moldova aplică frecvent rele tratamente

200812-8482.jpg

Poliţia din Republica Moldova aplică frecvent rele tratamente

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei a prezentat, joi, 4 decembrie, un raport după cea de-a patra vizită periodică în Republica Moldova, efectuată în septembrie 2007.

Principalele preocupări ale CPT se referă la situaţia persoanelor private de libertate de către poliţie, precum şi la condiţiile proaste din închisori. De altfel, raportul a fost făcut public cu acordul autorităţilor moldovene, împreună cu răspunsul acestora.

Raportul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii arată că, în ciuda eforturilor clare depuse de autorităţile moldovene în ultimii ani, fenomenul relelor tratamente aplicate de poliţie este unul de proporţii. O treime dintre persoanele în arest preventiv cu care au vorbit experţii CPT au spus că au fost maltratate fizic. Majoritatea povestesc despre lovituri de picior şi lovituri de baston sau lovituri cu alte obiecte. Raportorii se referă la electroşocuri, asfixiere cu ajutorul pungilor din plastic sau măştilor anti-gaz.

Comitetul solicită oficialilor de la Chişinău să continue promovarea, la cel mai înalt nivel, a unui mesaj puternic de „toleranţă zero" faţă de relele tratamente şi tortură. Documentul făcut public la Strasbourg conţine recomandări pentru consolidarea acţiunilor oficiale de combatere a relelor tratamente, introducerea unei monitorizări independente în unităţile de detenţie ale poliţiei şi ameliorarea procedurilor de examinare a leziunilor corporale.

Una din principalele observaţii ale raportului vizează supraaglomerarea închisorilor din Republica Moldova, unde spaţiul în care se află deţinuţii constituie în medie doi metri pătraţi pentru o persoană. Comitetul anti-tortură cere adoptarea unor politici direcţionate spre limitarea sau ajustarea numărului de deţinuţi. În acelaşi timp, insistă asupra îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie a persoanelor condamnate pe viaţă la Penitenciarul nr.17 din Rezina, precum şi a situaţiei persoanelor cu tuberculoză multi-rezistentă aflate în acesta.Printre instituţiile vizitate de experţii de la CPT se numără, de asemenea, Penitenciarele nr.18 din Brăneşti, nr.13 din Chişinău, nr.8 din Bender, Spitalul Psihiatric din Chişinău sau Internatul psiho-neurologic din Cocieri.

În timp ce la Spitalul Psihiatric din capitala Republicii Moldova majoritatea pacienţilor vorbesc pozitiv despre atitudinea personalului medical, la Cocieri experţii au primit mai multe plângeri în legătură cu tratamentul fizic şi verbal dur aplicat pacienţilor de către îngrijitori.

În replică, autorităţile de la Chişinău subliniază eforturile făcute în domeniile vizate de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii. Acestea aduc drept exemplu elaborarea unui set de norme pentru investigarea cazurilor de rele tratamente; constituirea unor comitete de etică în închisori şi organizarea de activităţi instructive pentru angajaţii spitalelor psihiatrice şi internatelor psiho-neurologice.Oficialii de la Chişinău afirmă că au dat directive pentru demararea unor anchete asupra relelor tratamente.

Chişinău; Ilona Spătaru

4 Decembrie 2008 (13:15)