Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politica Agricolă Comună se naşte greu

ciolos-dacian-o-tribuna.jpg

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş

Reforma Politicii Agricole Comune a intrat la Bruxelles în linie dreaptă, la nivel ministerial în UE, unde un acord nu a fost găsit. Cel mai controversat aspect rămâne cel al subvenţiilor pentru fermieri.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Reuniunea s-a terminat cu concluzii asumate doar de preşedinţia ungară a Uniunii Europene, susţinută de o majoritate de state membre.

Politica Agricolă Comună

Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură

AscultăDownload

Probleme s-au ivit şi referitor la propunerea de a plafona în viitor plăţile pentru marile exploatări. Acesteia i s-a împotrivit şi România, care consideră că s-ar produce astfel discriminări şi prea multă birocraţie.

Comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş, autorul propunerilor a explicat însă pentru RFI că se va găsi o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

"România nu va pierde, bugetul alocat României pentru subvenţiile directe nu va fi afectat de această propunere, va exista doar o altă repartizare şi inclusiv pentru fermele mari pot exista alte mijloace, care să susţină investiţiile, inovarea, modernizarea şi care să ducă la o activitate mai eficientă. Însă subvenţii de sute de mii sau de milioane de euro sunt greu de justificat şi există riscul ca pe termen mediu şi pe termen lung să afecteze credibilitatea întregii Politici Agricole Comune", explică Dacian Cioloş.