Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politicienii bulgari, satisfăcuţi de raport

Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că guvernul este mulțumit de raportul interimar și acceptă recomandările constructive conținute în el. Raportul recunoaște într-un mod clar eforturile guvernului în domeniul  combaterii crimei organizate.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Mladenov a atras atenția asupră faptului că respectarea strictă a supremației legii în procesul de folosire a mijloacelor tehnice de ascultare figurează printre recomandările Comisiei. Guvernul împărtășește aceasta recomandare.

Până la vara trebuie să adoptăm o lege pentru confiscarea averilor ilicite. Va continua crearea de structuri ce vor sancționa conflictul de interese. Sunt convins că raportul anual va constata caracterul ireversibil al reformelorîn justiție și interneleși va aprecia într-un mod clar realizările guvernului, parlamentului și tuturor instituțiilor”, a declarat ministrul de externe.

 Cristian Vighenin- deputat în Parlamentul european și unul din liderii partidului socialist - a declarat că raportul este unul obiectiv și trebuie citit foarte atent de către oamenii care vor îndeplini recomandările Comisiei. Raportul conține aprecieri relativ pozitive pentru sistemul de justiţie cea ce reprezintă o noutate. Sunt apreciate unele măsuri întreprinse de Consiliul Suprem de Justiție.

Pentru prima dată însă apare un element nou – necesitatea de a fi reformată poliția. Se constată importanța îmbunătățirii coordonării între poliția, justiția și ancheta penală.

Este aprinsă o lampă roșie pentru Guvern prin concluzia că numărul mare de arestări nu au condus la acte de acuzare și cu atît mai puțin - la sentințe.

 
Petio Petkov, Sofia