Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta cere DNA să publice convorbirile care i-au fost interceptate

Premierul Victor Ponta a cerut oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate. Şeful Executivului spune că dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că DNA a intrat în bătălia politică.

Anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins miercuri dimineaţă la Consiliul Superior al Magistraturii. DNA îi vizează pe procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, care şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României.

Bălan ar fi fost interceptat telefonic din luna februarie, discutând şi cu Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a spus în şedinţa de miercuri a Guvernului că este normal ca un prim-ministru, "ca orice român", să fie interceptat în discuţiile telefonice şi a spus că speră ca, dacă se poate, să nu fie totuşi prezentate public discuţiile cu soţia sa.

"În fiecare zi vom avea un nou atac politic, o nouă dezinformare. Am văzut astăzi că vorbesc la telefon să pun şefi pe nu ştiu unde. Bine, nu este în competenţa mea, dar asta chiar nu interesează pe nimeni, motiv pentru care vreau să vă anunţ că o să solicit Direcţiei Naţionale Anticorupţie să publice imediat orice convorbire telefonică a mea pe care au interceptat-o, că dacă nu o publică şi o dau doar pe surse la prietenii din presă, înseamnă că intră în bătălia politică şi eu nu cred că cineva îşi doreşte acest lucru. Sper să dea rapid orice convorbire a mea. Sigur, sunt prim-ministru, este normal să fiu interceptat, în definitiv sunt un român şi orice român trebuie să fie interceptat, dar eu mai mult decât atât, ca să fie un stat democratic, să nu fim acuzaţi că nu suntem o democraţie. Eu fiind şi prim-ministru şi având de gestionat treburile ţării, într-o perioadă de campanie şi de bătălie politică până pe 29 iulie, este normal să cer DNA să publice ce am vorbit la telefon. Dacă se poate să nu publice ce am vorbit cu soţia, le voi fi recunoscător", spune Ponta.

Premierul a anunţat în aceeaşi şedinţă de Guvern că a trimis preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului o scrisoare, în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare, în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale. El precizează că modul de derulare a referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu va fi stabilit de către Parlament.

Curtea Constituţională a decis marţi că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.