Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta: Coabitarea cu Traian Băsescu este posibilă, legal vorbind, dar depinde de el

Coabitarea cu Traian Băsescu este imposibilă, dacă şeful statului refuză să numească un prim-ministru de la USL, dar totul depinde de răspunsul preşedintelui. Declaraţia a fost făcută la RFI de liderul PSD, Victor Ponta, co-preşedinte al USL. El spune că se vede prim-ministru "numai în măsura în care oamenii vor vota în majoritatea lor Uniunea Social Liberală".

Reporter: Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu spunea recent într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că o coabitare cu Traian Băsescu nu este imposibilă. Sunteţi de acord?

Victor Ponta: Domnul Meleşcanu a răspuns la modul constituţional şi legal foarte corect. Noi, dacă vom câştiga alegerile şi cred că se va întâmpla lucrul acesta, vom merge la preşedintele României, indiferent că-l cheamă în acest moment Băsescu, pentru formarea unui Guvern. Depinde de răspunsul domnului Băsescu. Dacă răspunsul său va fi cel de la televiziuni, pe care-l tot dă în ultimul timp, că el nu respectă votul popular şi va pune prim-ministru pe cine vrea, nu pe cei care au câştigat alegerile, în mod sigur, această coabitare este imposibilă, dar totul depinde de domnul Băsescu. Eu nu pun deloc preţ pe ce spune domnul Băsescu, s-a răzgândit de atât de multe ori, încât a doua zi după vot, o să vedem ce anume mai gândeşte.

 

Coabitare USL-Băsescu

Victor Ponta, co-preşedinte USL

AscultăDownload

Rep.: Cât de uşor sau cât de greu v-ar fi să coabitaţi cu Traian Băsescu?

V.P.: Este o persoană politică iresponsabilă, un om care nu e în stare să se controleze, să-şi oprească până la urmă antipatiile personale, atitudinea sa de exemplu faţă de Regele Mihai sau alţi lideri politici, dar poate fi ţinut, sigur, cu un prim-ministru nu ca domnul Boc, ci un prim-ministru care-şi îndeplineşte atribuţiile şi cu un Parlament care-şi îndeplineşte atribuţiile, domnul Băsescu poate fi ţinut în atribuţiile sale constituţionale. Dacă nu, părăseşte funcţia şi cred că va fi mai bine oricum pentru România.

 

Rep. Dar vă vedeţi prim-ministru în mandatul lui Traian Băsescu?

V.P.: Eu mă văd prim-ministru numai în măsura în care oamenii vor vota în majoritatea lor Uniunea Social Liberală. Dacă românii decid aşa, părerea domnului Băsescu nu mai contează pentru mine.