Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ponta îl înţeapă pe Boc în scandalul Botiş

ponta-victor-membru-psd.jpg

Victor Ponta îl acuză pe Emil Boc că "l-a ţinut în braţe" pe Ioan Botiş.

Demisia ministrului Muncii este un gest "absolut normal", spune la RFI preşedintele PSD, Victor Ponta. El îi cere premierului Emil Boc să explice de ce "l-a ţinut în braţe" pe Ioan Botiş. Premierul s-a dovedit "penibil", susţine liderul social-democrat.

Pentru Victor Ponta, demisia lui Ioan Botiş este un gest normal. "Gestul este absolut normal. Nici un ministru dintr-un Guvern al unei ţări europene, acuzat de ceea ce e acuzat domnul Botiş nu putea să continue să rămână în funcţie. Cel care va rămâne după acest scandal foarte afectat, dacă se mai poate spune aşa este premierul Emil Boc, care ieri l-a apărat pe ministrul Botiş, a spus că aşteaptă nu ştiu ce verificări, pentru ca în final, sigur, să se ajungă la acelaşi gest", declară preşedintele PSD.

Liderul social-democrat crede că dacă nu era vorba de fonduri europene, ministrul Muncii rămânea în funcţie: "Sper doar ca acest gen de răspundere evidentă să nu apară doar când e vorba de bani europeni, ci şi când e vorba de bani din bugetul de stat. Am impresia că dacă nu era vorba de bani europeni, domnul Botiş rămânea în funcţie, cum a rămas şi doamna Anastase şi mulţi miniştri".

Ponta îi cere premierului Emil Boc să explice de ce "l-a ţinut în braţe" pe Ioan Botiş. "Nu-mi explic cum va justifica premierul Emil Boc faptul că l-a ţinut în braţe în momentul în care a văzut despre ce e vorba. Poţi să spui "nu cunosc un caz", dar după ce-l cunoşti, să-l ţii în braţe pe Botiş, să spui că-i onest, să aştepţi nu ştiu ce anchete de la instituţii pe care tot prim-ministrul le conduce s-a dovedit penibil, absolut penibil şi incapabil de a lua o decizie cu adevărat de prim-ministru şi de şef de partid", afirmă preşedintele PSD.

Unii democrat-liberali au salutat demisia lui Ioan Botiş, dar au cerut şi un gest similar din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, membru PSD, anchetat pentru fapte de corupţie. "Nu m-aştept de la ei la nimic altceva, să recunoască faptul că greşesc, să recunoască faptul că sunt la putere şi toate aceste fapte li se impută. În rest, chiar nu cred că e cazul să comentez mai mult. Oamenii au văzut ce înseamnă Guvernul PDL şi Guvernul Boc şi vor şti data viitoare ce să voteze", a răspuns Victor Ponta.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş a declarat miercuri că a demisionat din funcţie. El îşi cere scuze pentru situaţia creată şi spune că i-a informat încă de marţi pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privind intenţia de a renunţa la funcţie.

"Îmi cer scuze că am întârziat o zi în ceea ce priveşte anunţarea demisiei mele. Este o demisie de onoare", declară Ioan Botiş.

Ministrul Muncii este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia sa este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior, despre demisia lui Ioan Botiş