Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta: Parlamentari ai Puterii vor vota pentru suspendarea lui Traian Băsescu, dacă votul va fi secret

ponta-parlamentari-ai-puterii-vor-vota-suspendarea-lui-traian-basescu-votul-va-fi-secret.jpg

Victor Ponta e convins că unii parlamentari ai Puterii vor vota pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

"E foarte probabil ca PDL şi UNPR să nu ne lase să ajungem la un vot" în Parlament privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. O spune la RFI preşedintele PSD, Victor Ponta. În opinia sa, coaliţia se teme că "mulţi dintre parlamentarii Puterii, care acum tac din gură (…) s-ar putea să voteze şi vor vota" solicitarea USL, care este "legitimă şi întemeiată".

Reporter: În cât timp credeţi că s-ar putea ajunge la un vot în Parlament în privinţa suspendării preşedintelui Traian Băsescu?

Victor Ponta: E foarte probabil ca cei de la PDL şi de la UNPR să nu ne lase să ajungem la un vot. Cel puţin în acest sens sunt declaraţiile lor, că nu vor accepta nici măcar să fie dezbătutuă într-o şedinţă această cerere a noastră. În această situaţie, evident, vom merge cu demersul nostru către populaţie. (…) Cei de acum nu ne lasă să ajungem (la un vot) în Parlament, pentru că le este teamă că o parte dintre parlamentarii Puterii ar putea să voteze cu noi. Şi atunci vom merge mai departe către populaţie şi către colegiile care sunt reprezentate în Parlament de personaje gen Igaş, Anastase şi toţi ceilalţi, până la urmă, cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Traian Băsescu.

 

Rep.: Ce înseamnă că veţi merge către populaţie? Concret, ce veţi face?

V.P.: Vom prezenta motivele pe care noi le considerăm ca impunând suspendarea şi ulterior demiterea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, vom strânge semnături în fiecare colegiu, (…) vom acţiona ca o Opoziţie într-o ţară nedemocratică şi o ţară care nu respectă ideea de stat de drept.

 

Rep.: USL nu are suficiente voturi în Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Aţi putea obţine voturi şi din partea unor parlamentari ai Puterii?

V.P.: Sigur le putem obţine, dacă vom ajunge la vot şi dacă votul va fi secret. Tocmai de aceea, conducătorii PDL-ului, de-aia vi i-am dat ca exemplu pe Anastase, pe Igaş, pe toţi ceilalţi, încearcă să ne împiedice să ajungem la votul în plen. (…) În mod sigur, mulţi dintre parlamentarii Puterii, care acum tac din gură fie pe motive de dosare penale, fie pe motive de bani pe care îi primesc din bugetul public s-ar putea să voteze şi vor vota această solicitare a noastră, care este legitimă şi întemeiată.

 

Rep.: Cum le răspundeţi celor care vă acuză că veţi crea instabilitate politică, prin suspendarea preşedintelui, în contextul în care Europa e dominată de alte teme mult mai importante, legate în special de criza datoriilor?

V.P.: Discursul acesta ipocrit nu ţine cont de faptul că în Italia a fost foarte bine că Berlusconi a plecat de la Putere… Înţeleg că Băsescu trebuie să stea, dar Berlusconi a plecat… În Spania, Guvernul de stânga a mers la alegeri, a pierdut şi a venit un nou prim-ministru. Adică în Spania şi în italia e bine că se schimbă liderii, dar în România trebuie să-l ţinem pe domnul Băsescu încă… cum l-am ţinut pe Ceauşescu, de fapt, 25 de ani, ca să nu creem instabilitate! Cred că ar trebui să facem ca în Italia şi ca în Spania, acolo unde Berlusconi şi Zapatero au plecat de la Putere şi ăsta a fost un lucru bun pentru încercarea de a ieşi din criza în care se află aceste ţări.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior, despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu