Ponta: referendum validat cu 50% participare

urne.jpg

Ponta: refendum validat cu 50% participare

Premierul român Victor Ponta afirmă la Bruxelles că respectă decizia Curţii Constituţionale privind validarea referendumului din 29 iulie. Aceasta pune capăt a 24 de ore de confuzie în România pe parcursul cărora premierul a refuzat să dea detalii despre cum va fi organizat scrutinul.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Victor Ponta a subliniat de mai multe ori ca orice decizie a Curtii Constitutionale va fi respectată. Rechemat din vacanta,  Parlamentul va pune legea referendumului in acord cu decizia Curţii, a mai precizat el.

Victor Ponta a spus de asemenea că : “în conformitate cu procedurile, rezultatele referendumului trebuie confirmate de Curtea Constitutionala.”

 Iar Curtea,  a doua zi dupa referendum, pe 30 iulie, cred ca va confirma rezultatele daca 50% din populatie, 9 milioane de votanti, se prezinta la vot “.

Victor Ponta a adăugat că este bucuros că o analiza a Comisiei Europene va fi realizata referitor la respectarea standardelor europene in România si a adaugat ca este sigur ca aceasta va fi una impartiala.

El a fost primit miercuri la Bruxelles de Presedintele Parlamentului European, socialistul  Martin Schulz.

Acesta s-a aratat  optimist ca analiza Comisiei Europene nu va gasi nicio critica la adresa României. El a precizat ca a primit din partea lui Ponta asigurarile necesare privind respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

Schulz a reiterat faptul ca este prietenul lui Victor Ponta dar iata un motiv in plus pentru a avea o discutie serioasa.

“Cred că este limpede că nu cad intr-o criza morala de fiecare data când un social-democrat este ales Prim Ministru, a spus Schulz.  Asa ca i-am spus lui Victor Ponta ca il primesc in calitate de prieten si de Prim Ministru dar nu pot ocoli o discutie deschisa, in cazul in care avem indoieli  iar indoieli am avut in aceste zile. Reuniunea noastra de acum nu a fost poate cea mai prietenoasa, imi amintesc altele mai prietenoase decât aceasta.”

Victor Ponta urmeaza sa fie primit la Bruxelles si de presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso ca si de cel al UE Herman Van Rompuy. La Comisie alte explicatii vor urma, aceasta institutie dezbate in 18 iulie respectarea statului de drept in România.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles