Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta la RFI: O victorie a lui Hollande în turul doi va fi un lucru bun pentru România şi Europa

ponta-rfi-o-victorie-hollande-turul-doi-va-fi-lucru-bun-romania-europa.jpg

Alegeri prezidenţiale în Franţa (Foto: Reuters)

Victor Ponta spune într-un interviu la RFI că priveşte cu o "bucurie ponderată" victoria socialistului Francois Hollande în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Hollande se va duela în turul secund cu preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy. O eventuală victorie a socialistului pe 6 mai ar fi un "lucru bun pentru România şi pentru Europa", apreciază liderul PSD, care e de părere că "tandemul Merkel-Sarkozy a accentuat problemele Europei".

Victor Ponta priveşte scorul socialistului Francois Hollande în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa "cu o bucurie ponderată". "Aşa cum sigur, nu-i nici un secret faptul că am fost şi în campanie şi-l susţin pe Francois Hollande, în primul rând pentru că face parte din aceeaşi familie politică, dar mai ales pentru că există şi două motive, unul european şi unul dacă vreţi, strict naţional. Cel european priveşte necesitatea pentru leadership-ul actual al Uniunii Europene de a face o schimbare absolut necesară. Tandemul acesta, Merkel-Sarkozy din păcate iată, nu a rezolvat problemele Europei, ci poate mai degrabă le-a accentuat", declară preşedintele Partidului Social Democrat.

Victor Ponta crede că o victorie a lui Francois Hollande în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa va fi un lucru bun pentru România şi Europa: "În ceea ce priveşte România, preşedintele Sarkozy, fiind un politician care îşi lasă deoparte principiile şi lucrurile importante când e în campanie, ştiţi foarte bine, a avut faţă de România şi în problema romilor şi-n problema Schengen şi practic în orice problemă care putea să-i aducă un vot în plus a avut o atitudine absolut anormală şi neprincipială. Motiv pentru care şi la nivel personal, dar şi la nivel politic şi naţional, cred că pentru România eventuala victorie în turul doi a candidatului Francois Hollande va fi un lucru bun. Pentru România şi pentru Europa".

Victor Ponta aşteaptă ca Franţa "să redevină prietenul României". "Eu aştept ca Franţa să redevină prin liderul său, prin preşedintele nou-ales, să redevină acel prieten şi acel susţinător tradiţional al României care a fost în ultimul secol sau în ultimele secole şi care în ultimii doi, trei, patru ani, din cauza profilului politic al preşedintelui Sarkozy şi din cauza prestaţiei jalnice a preşedintelui Băsescu, s-a stricat. Pentru doi lideri foarte slabi şi foarte neadecvaţi, cum sunt Sarkozy şi Băsescu, nu merită să stricăm o relaţie de sute de ani între România şi Franţa!", conchide liderul social-democrat.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scorul lui Francois Hollande, în primul tur al alegerilor din Franţa