Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta la RFI: Rezultatele reformei în justiţie, sublime, dar lipsesc cu desăvârşire

ponta-rfi-rezultatele-reformei-justitie-sublime-dar-lipsesc-desavarsire.jpg

Victor Ponta consideră că raportul MCV nu aduce nimic nou.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune la RFI că USL va sprijini "în totalitate" Guvernul să atingă obiectivele impuse în raportul MCV. Documentul publicat miercuri, 20 iulie nu aduce "nimic nou", în opinia social-democratului. Ponta mai afirmă că rezultatele reformei în justiţie sunt "sublime, dar lipsesc cu desăvârşire".

Rep.: Cum vi se pare raportul MCV publicat de Comisia Europeană, domnule Victor Ponta?

V.P.: Nu este nimic nou. Sper să se întâmple lucrurile pe care şi le doreşte şi Comisia. Îmi doresc în egală măsură să avem decizii ale instanţei, să avem mai multă eficienţă în lupta anti-corupţie şi USL-ul politic va sprijini orice fel de măsură pe care o propune Comisia Europeană.

 

Rep.: Credeţi că va fi eliminat MCV-ul anul viitor?

V.P.: Ar fi foarte bine pentru noi, el trebuia eliminat de mult timp, dar ar fi foarte bine dacă se întâmplă la anul.

 

Rep.: Dar ce am pune în loc? Unele măsuri au fost luate tocmai sub presiunea acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare.

V.P.: Au fost, dar din păcate nu s-au dovedit deloc eficiente, asta-i marea problemă. Noi tot punem instituţii şi reglementări, dar rezultatele aşa cum spune şi CE sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Nu ştiu, nu pot eu să mă pronunţ. În mod sigur, cei de la guvernare au toate instrumentele. Noi îi vom sprijini în totalitate pentru îndeplinirea obiectivelor UE.

 

Rep.: Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, spunea la RFI că eliminarea MCV ar fi totuşi o problemă pentru România. Sunteţi de acord?

V.P.: Nu cred că ar fi o problemă. Este o decizie a CE şi eu personal mi-aş dori să se întâmple, dar fără să mă iluzionez că la anul nu o să mai avem corupţie sau că o să avem instituţii foarte puternice în combaterea corupţiei. Asta e o iluzie pe care cred că nici măcar CE nu o are.

 

Rep.: Raportul MCV mai spune că Parlamentul trebuie să sprijine lupta anticorupţie. E ceva nou aici?

V.P.: Nou este că de data asta e foarte greu să mai dai vina pe Opoziţie. Majoritatea parlamentară aparţine Puterii şi nu ştiu dacă o să înţeleagă serios această critică sau nu.