Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta la RFI: Şefia Senatului revine PSD. Decizia Curţii trebuie respectată

ponta-rfi-sefia-senatului-revine-psd-decizia-curtii-trebuie-respectata.jpg

Cine va fi preşedintele Senatului, după revocarea lui Mircea Geoană?

Decizia Curţii Constituţionale privind şefia unei Camere parlamentare trebuie respectată, spune într-un interviu la RFI preşedintele PSD, Victor Ponta. El sugerează astfel că preşedinţia Camerei superioare trebuie să revină Partidului Social Democrat. Scandalul Geoană nu a făcut bine PSD-ului pe termen scurt, dar pe termen lung, USL-ul va avea de câştigat, mai declară Ponta.

Victor Ponta: Curtea Constituţională, în decizia 601 din 2005 a spus foarte clar că numai grupul care a avut preşedinte şi care i-a retras sprijinul politic poate să propună un candidat. Trebuie să respectăm legile şi deciziile Curţii Constituţionale.

 

Rep.: Dar ce arme legale aveţi în contextul în care coaliţia aflată la Putere a spus că va veni cu un candidat propriu la şefia Senatului?

V.P.: Ne întrebaţi ce puteţi face când nu se respectă legea… Trebuie aplicată legea, asta se poate face când nu se respectă legea. (…) Mă întrebaţi dacă avem o armă constituţională? Tocmai am invocat-o: decizia 601 din 2005 a Curţii Constituţionale, referitoare la modul în care este înlocuit din funcţie preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor. Asta este arma noastră legală şi constituţională. Faptul că cei de la Putere consideră că ei nu trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale, eu sper că dvs. nu consideraţi că asta-i bine, să nu le respecte cei de la Putere, să se aplice doar la noi, toţi ceilalţi cetăţeni ai României, mai puţin la cei de la Putere.

 

Rep.: Veţi sesiza din nou Curtea Constituţională?

V.P.: Sigur că o s-o sesizăm din nou… ca să spună din nou ceea ce a zis deja… e un pic absurd, când ai o hotărâre judecătorească, ce spune că ai dreptate şi X trebuie să dea un obiect şi el zice: "pe mine nu mă interesează, eu nu-ţi dau", eu ce fac, îl mai dau încă o dată în judecată, ca să spună din nou hotărârea judecătorească la fel? Sau cel care nu respectă hotărârea judecătorească plăteşte pentru asta?

 

Rep.: Credeţi că PSD a pierdut sau a câştigat în planul imaginii, din cauza scandalului Geoană?

V.P.: Pe termen scurt, în mod sigur nu ne-a făcut bine lucrul acesta. Noi am fost cât mai reţinuţi posibil, domnul Geoană a fost un pic mai exuberant, ca să spun aşa. Pe termenul important, adică 2012, PSD şi USL câştigă prin faptul că ştie pe cine se bazează în bătălia cu Traian Băsescu şi cu regimul său politic.