Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ponta la RFI: Udrea să nu se dea la o parte când are de achitat nota de plată

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele PSD, Victor Ponta, cere demisia ministrului Dezvoltării şi Turismului. Elena Udrea ar fi responsabilă pentru faptul că Bruxelles-ul a sistat acordarea de fonduri europene pentru infrastructura de transport, din cauza unor deficienţe în contractele încheiate, susţine la RFI liderul social-democrat. "Acum când a venit nota de plată nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta", spune Victor Ponta.

Victor Ponta: Vom cere în mod sigur demisia ministrului, pentru că Programul Operaţional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu poţi să dai tot timpul vina pe alţii, că a fost Vasile Blaga sau altcineva înaintea ta. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea tăind panglici pe diverse drumuri şi alte acţiuni de acest gen. Acum când a venit nota de plată nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta. E foarte clar că Ministerul Dezvoltării a gestionat foarte prost acest program, iar dacă există responsabilităţi individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricărei persoane, de la Putere, din Opoziţie, din structura tehnică, aceştia trebuie să răspundă, de aceea avem structuri ale statului şi nu va fi din partea USL nici un fel de Opoziţie faţă de acest lucru. Evident că vom cere demisia doamnei ministru, măcar pentru incompetenţă.

 

Rep: Dar îi veţi cere explicaţii şi secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, unul dintre cei suspectaţi de presă că ar fi comis anumite reguli în proiectele cu bani europeni la Teleorman? Nu vă simţiţi incomod stând la aceeaşi masă cu domnul Dragnea?

V.P.: Absolut deloc, mai ales că CE nu a precizat care sunt aceste probleme. CE vorbeşte de problemele de la minister şi de la ANRMAP, n-a spus nimic de judeţe. Mă simt extrem de inconfortabil că România pierde fonduri europene şi că păstrăm gestionarea acestora la nivel extrem de centralizat şi extrem de politizat.

 

Amintim, Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR)-Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, din cauza deficienţelor constatate şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2. Printre judeţele vizate s-ar afla Teleorman, Buzău şi Ilfov.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior, despre fondurile europene şi Elena Udrea