Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portavionul american "Abraham Lincoln" ajunge în Golful Persic

portavionul-american-abraham-lincoln-ajunge-golful-persic.jpg

SUA îşi trimit un portavion în Golful Persic.

În contextul tensiunilor sporite cu Iranul, portavionul american a pătruns în Golful Persic nestingherit. "Abraham Lincoln" a fost însoţit de nave de război britanice şi franceze. Miniştrii de Externe din UE vor să impună un embargo petrolier împotriva Teheranului.

Iranul a recurs la repetate ameninţări, dar acestea nu au avut niciun efect asupra militarilor americani. "Abraham Lincoln" a trecut împreună cu nave de escortă britanice şi franceze fără nicio problemă, prin strâmtoarea Ormuz, luni dimineaţă, după cum relatează postul de televiziune CNN. Împreună cu "Carl Vinson", armata SUA are staţionate din nou două portavioane în Golful Persic, după ce nava "John Stennis" a fost relocată în Pacific în urmă cu circa două săptămâni. Teheranul avertizase Pentagonul să nu trimită un nou portavion în Golf.

Tensiunile diplomatice între Iran şi Occident au culminat cu ameninţările de blocare a strâmtorii Ormuz, mai ales pentru traficul de petroliere care transportă combustibil către Vest. Faptul că strâmtoarea a fost traversată de nave americane, britanice şi franceze reprezintă un semnal clar adresat Teheranului că Occidentul nu va accepta blocarea căii maritime. Washingtonul a făcut şi o serie de ameninţări militare la adresa Iranului.

 

UE vrea să impună noi sancţiuni

 

Zilele trecute, Iranul a lansat totuşi semnale de detensionare a situaţiei. Sâmbătă, mai mulţi oficiali iranieni au declarat că manevrele din Golful Persic ar fi percepute de Teheran drept normale. Joi, ministrul de Externe Ali Akbar Salehi a precizat că ţara sa nu a încercat niciodată să blocheze strâmtoarea Ormuz. Aceste anunţuri ar putea veni în contextul în care miniştrii de Externe din ţările UE discută luni la Bruxelles despre o posibilă interdicţie la importurile de petrol iranian. În contextul disensiunilor pe tema programului nuclear iranian, UE a blocat, de asemenea, fonduri ale Băncii Centrale Iraniene.

Conform discuţiilor anterioare, sancţiunile ar trebui să intre în vigoare imediat. Pentru contractele petroliere deja în derulare, termenul de încetare a acestora ar urma să fie stabilit pentru 1 iulie. Bineînţeles că Iranul a ameninţat UE cu măsuri economice şi diplomatice dure, în cazul adoptării acestor noi sancţiuni. UE vrea să arate că este hotărâtă să menţină această poziţie, până când Iranul se va conforma cu cerinţele AIEA şi ale comunităţii internazionale, privind transparentizarea programului său atomic.