Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibil referendum în Republica Moldova

vot-un-alegator-baga-votul.jpg

Un eventual referendum este luat în calcul la Chişinău.

Coaliţia majoritară de la Chişinău admite posibilitatea organizării unui nou referendum constituţional, care să ducă la simplificarea procedurii de votare a preşedintelui Republicii Moldova. Alianţa de la guvernare ia în calcul această variantă, după ce Opoziţia comunistă şi-a retras propriul proiect, înaintat acum câteva luni, care ar fi permis ca şeful statului să fie ales printr-o formulă mai puţin complicată decât  în prezent.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

În Republica Moldova, preşedintele este ales de către Parlament, cu votul a cel puţin 61 din totalul celor 101 deputaţi.

Actuala coaliţie majoritară dispune de 59 de locuri în Legislativ, număr suficient pentru a vota Guvernul şi preşedintele Parlamentului, nu însă şi preşedintele republicii. Coaliţia mai are nevoie de  două voturi ale Opoziţiei comuniste, pentru a alege şeful statului.

Partidul Comuniştilor a declarat însă că nu-l va vota sub nici o formă pe Marian Lupu, candidatul alianţei de la guvernare, pentru funcţia de preşedinte şi insistă asupra unui candidat neutru.

Reprezentanţii Alianţei susţin însă că un preşedinte neutru, fără susţinere în Parlament ar adânci şi mai mult actuala criză politică.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat că Alianţa era gata să susţină proiectul comuniştilor, care prevedea ca şeful statului să fie ales la fel de către Parlament, însă cu 51 de voturi şi nu cu 61, cum e în prezent.

Dumitru Diacov a menţionat că acest proiect ar putea fi supus unui referendum, care să se desfăşoare concomitent cu alegerile locale ce vor avea loc în vara anului curent, chiar dacă Partidul Comuniştilor nu va dori acest lucru.

O încercare de a modifica prin referendum procedura de alegere a şefului statului a avut loc în septembrie 2010, însă a eşuat, din cauza prezenţei reduse la urne şi a boicotării de către comunişti.

Criza politică din Republica Moldova durează de aproape doi ani. În acest timp, au avut loc de două ori alegeri parlamentare anticipate, ca urmare a faptului că Legislativul nu a reuşit să aleagă şeful statului.