Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibil succesor pentru Muammar Gaddafi

libia-muammar-gaddafi-reuters-max-rossi.jpg

Liderul libian, Muammar Gaddafi (Foto : Reuters / Max Rossi)

Situaţia părea calmă la Tripoli, marţi dimineaţă, dar asta după ore de violenţe. Mulţi martori nu au ezitat să vorbească despre un adevărat masacru, mai ales la periferia capitalei Tripoli. Între timp, Opoziţia libiană pare să-l fi găsit pe eventualul succesor al lui Muammar Gaddafi.

În cartierele Tajoura şi Fachloum, martorii vorbesc despre africani înarmaţi, care au fost paraşutaţi din elicoptere şi care au deschis focul în plin, vizând inclusiv femeile. O situaţie de panică ce a determinat moscheile să facă apel la ajutor şi la mobilizare prin megafoanele de pe minarete.

Televiziunea Al-Jazeera a vorbit despre bombardarea civililor de către aviaţia militară, dar fiul lui Gaddafi, Seif el-Islam a explicat că armata a vizat numai depozitele de armament de la periferia Capitalei.

În Estul ţării, mai multe oraşe sunt controlate de manifestanţi. Este cazul oraşului Benghazi, epicentrul revoltei, dar şi al oraşelor Tobruk şi Misarta, de unde autorităţile ar fi fugit.

De la izbucnirea revoltelor, o represiune sângeroasă s-a abătut asupra manifestanţilor. Cine dă ordinele şi cine le execută ? Se vorbeşte de rafale din elicoptere, de mercenari din Africa subsahariană, mercenari recrutaţi în Guineea-Conakry şi în Nigeria (informaţie imposibil de verificat pentru moment, dar care trebuie reţinută, pentru că regimul Gaddafi ar avea multe legături dubioase cu anumite state ale Africii şi în unele ar fi trimis la rându-i mercenari).

Un lucru e sigur : Gaddafi dispune de un aparat represiv impresionant, cu forţe de securitate internă puternice şi miliţii ce aparţin comitetelor revoluţionare, structuri care la bază sunt politice şi care au puteri nelimitate. Regimul mai dispune de serviciul de informaţii interne şi desigur de garda personală a lui Gaddafi.

Unele personalităţi libiene au demisionat. Ministrul Justiţiei, o serie de diplomaţi de rang înalt, mai mulţi militari, chiar unităţi militare întregi au trecut de partea mulţimii.

Cât despre cine i-ar putea succeda lui Gaddafi, Opoziţia eteroclită încearcă să se grupeze în oraşele în care a preluat controlul, Opoziţie constituită din islamişti, republicani, democrat-liberali şi monarhişti. Numele cel mai des evocat este al lui Slimane Bouchuiguir, secretarul general al Ligii Libiene a Drepturilor Omului, cunoscut opozant al regimului.

Opozanţii libieni se mobilizează şi în afara ţării. În imaginile de mai jos se poate vedea cum vechiul drapel libian este desfăşurat pe faţada ambasadei Libiei din Londra. Video publicat pe YouTube de speakercornerz.