Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda despre Congresul PPE vs. mitingul USL: Poţi să fii prieten cu Merkel sau poţi să fii prieten cu Becali

"La USL există o nostalgie după formula nord-coreeană de mobilizare pe stadioane! Poţi să fii prieten cu Angela Merkel sau poţi să fii prieten cu Becali". Iată cum comentează la RFI prim-vicepreşedintele PDL, europarlamentarul Cristian Preda, faptul că mitingul de lansare a candidaţilor USL la alegerile parlamentare şi Congresul PPE au loc în aceeaşi zi la Bucureşti.

Cristian Preda spune despre mitingul USL de miercuri de pe Arena Naţională, unde sunt aşteptate câteva zeci de mii de susţinători, că "există probabil nostalgia după formula nord-coreeană de mobilizare pe stadioane. A folosit-o şi Nicolae Ceauşescu. E o alegere a adversarilor noştri politici. Eu sper ca dincolo de ceea ce ne separă, să găsim resurse pentru o soluţie de consens".

Întrebat care dintre cele două evenimente va lua "prim-planul", Cristian Preda a răspuns: "Fiecare alege: poţi să fii prieten cu Angela Merkel şi responsabilii politici sau poţi să fii prieten cu Becali. Poţi să mergi într-o sală de conferinţe, unde se pronunţă cei care decid astăzi în Europa şi poţi să mergi pe stadion, să-l vezi pe Becali la braţ cu Verhofstadt (Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European-n.r.). Fiecare are alegerea, suntem într-o societate democratică, în care alegerea este individuală şi în care fiecare dintre noi este responsabil pentru opţiunea făcută".

"Personal, cred că avem mai mare nevoie în acest moment de contactul şi colaborarea cu liderii politici europeni. Becali e o absenţă (în Parlamentul European-n.r.) şi nu cred că trebuie reinventat fie şi sub forma unei adunări pe stadion. Pe un stadion, care vai, ne-a adus aseară o amară înfrângere şi la fotbal! (1-4 împotriva Olandei, în preliminariile CM din 2014-n.r.)", conchide Preda.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Congresul PPE vs. mitingul USL