Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: Jandarmeria trebuie să fie mai fermă, ca să nu mai ia pietre în cap!

preda-jandarmeria-trebuie-sa-mai-ferma-sa-nu-mai-ia-pietre-cap.jpg

Proteste violente în centrul Bucureştiului

Huliganii care au provocat violenţele din centrul Bucureştiului în acest week-end trebuie "răscoliţi", iar Jandarmeria ar trebui să fie "puţin mai fermă", declară la RFI deputatul PDL, Cezar Preda, care spune că "stăm de câteva zile şi luăm pietre-n cap".

Cezar Preda spune în contextul violenţelor din Bucureşti că "este foarte greu pentru Jandarmerie (…) să ia nişte măsuri şi să gestioneze o acţiune atunci când nu există responsabili. De fiecare dată, cei din Jandarmerie îşi doresc ca mitingurile să fie autorizate, pentru că autorizarea mitingurilor în general aduce şi responsabilitate şi responsabili. Or la manifestaţiile spontane, neexistând responsabili, este foarte greu ca Jandarmeria să-şi urmeze un plan prestabilit şi ea reacţionează în funcţie de cum se mişcă această mişcare spontană".

Cezar Preda crede că Jandarmeria ar trebui să fie mai fermă cu huliganii. "Eu nu zic că a acţionat nici greşit, nici foarte bine. Este până la urmă jenant că întotdeauna găsesc manifestanţii violenţi mijloace prin care să rănească poliţiştii. Cred că până la urmă ar trebui să fie puţin mai fermă (Jandarmeria-n.r.) şi mult mai bine structurată în ceea ce priveşte aplicarea legii şi a situaţiei de urgenţă care este în teren. Adică stăm de câteva zile şi luăm pietre-n cap… Până la urmă n-are nimeni dreptul să arunce cu pietre în capul Jandarmeriei Române, care nu face altceva decât să păstreze liniştea tuturor şi eu cred că măsurile ar trebui să fie mai ferme. Eu mă aştept ca zilele acestea să fie într-adevăr răscoliţi aceşti huligani, care au devastat magazine, staţii de autobuz, au dat foc. Nu se poate aşa ceva!", conchide deputatul PDL.

Manifestaţii violente au avut loc în ultimele două zile în Bucureşti. Cel puţin 50 de răniţi s-au înregistrat, după ce tineri identificaţi de jandarmi ca fiind suporteri radicali ai unor echipe de fotbal au aruncat cu sticle incendiare şi bucăţi de caldarâm în scutieri.

Acţiunile de protest au început vineri şi s-au vrut a fi iniţial o formă de sprijin a societăţii civile faţă de medicul Raed Arafat, care şi-a dat demisia din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma disputei cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema legii sănătăţii.

Ulterior, protestele au degenerat, devenind violente, din cauza unor persoane care au început să arunce cu pietre spre jandarmi. Manifestanţii au invocat numeroase motive pentru care au ieşit în stradă, de la reducerea salariilor cu 25%, până la lipsa locurilor de muncă.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre violenţele din Bucureşti şi reacţia Jandarmeriei