Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda despre PDL: Dumnezeu cu mila! Ne trebuie urgent un candidat la prezidenţiale

Cristian Preda declară la RFI că în următoarele două luni, "cei care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-şi consolideze poziţia şi să pregătească o confirmare a lor, fie pe calea Convenţiei, fie pe calea unui acord tacit". Europarlamentarul acuză că "atitudinea multora dintre liderii PDL faţă de Răzvan Ungureanu a urmat mai degrabă linia Antena 3 a denigrării şi a stigmatizării".

Cristian Preda dă de înţeles că analiza internă din PDL în privinţa alegerilor parlamentare durează prea mult: "Eu şi Sever Voinescu am făcut această analiză şi am constatat că 30%, cât ne-am propus noi nu-i egal cu 16%, cât am obţinut împreună cu aliaţii noştri din Alianţa România Dreaptă. Partidul se pregăteşte să facă o analiză şi probabil că în următoarele zile, sper acest lucru, se va anunţa un calendar al întâlnirilor actualei conduceri cu filialele, pentru că s-a convenit ca rezultatele să fie vreo două luni discutate filială cu filială, într-un soi de circuit al conducerii în teritoriu. În fine, asta a fost soluţia. Nu mi se pare că e o soluţie bună şi vom vedea la sfârşitul lui februarie, când în principiu e programată o reuniune a CNC dacă în urma acestei analize se va face sau nu şi o Convenţie, un congres".

Întrebat dacă analiza durează prea mult, europarlamentarul a răspuns: "Păi, toată lumea a înţeles ce s-a întâmplat! De ce două luni? În principiu, e vorba de două luni în care cei care nu vor să plece din fruntea partidului încearcă să-şi consolideze poziţia şi să pregătească o confirmare a lor, fie pe calea Convenţiei, fie pe calea unui acord tacit, "suntem cei mai buni, cine să ne înlocuiască?". Sunt fraze pe care le-am auzit deja în Colegiul Director. Nu fac pronosticuri. Eu am tras concluziile şi... Dumnezeu cu mila!".

 

MRU, "denigrat şi stigmatizat" de lideri ai PDL

 

Cristian Preda nu e convins că va avea loc un congres al PDL în primăvară şi le recomandă colegilor săi să găsească urgent un candidat pentru alegerile prezidenţiale: "Nu ştiu dacă va exista cu adevărat o Convenţie. Cred că există nişte urgenţe în momentul ăsta pentru Partidul Democrat Liberal şi urgenţa cea mai clară este cea legată de un candidat la prezidenţiale. Noi tot spunem că Antonescu nu-i bun, dar lumea aşteaptă să spunem şi pe cine îi vom opune lui Antonescu! Mai există, ca urgenţă secundă, dacă vreţi, pregătirea pentru viitorul test electoral, care e testul alegerilor europene de la anul. Plus, legat de asta, pentru că premierul a sugerat acest lucru, e posibil ca împreună cu alegerile europene să se facă dacă se ajunge la restructurarea pe regiuni a teritoriului administrativ, la alegerile regionale".

Preda mai remarcă faptul că "atitudinea multora dintre liderii PDL faţă de Răzvan Ungureanu a urmat mai degrabă linia Antena 3 a denigrării şi a stigmatizării, decât linia unei solidarităţi, care să-l susţină într-o asemenea cursă! Deci lucrurile trebuie clarificate".

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre PDL