Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda despre Schengen: Să renunţăm la şablonul "am îndeplinit condiţiile tehnice"!

preda-schengen-sa-renuntam-sablonul-am-indeplinit-conditiile-tehnice.jpg

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată.

România trebuie să câştige încrederea cancelariilor occidentale, dacă vrea să intre în Spaţiul Schengen, spune la RFI deputatul PDL, Cezar Preda. El cere o "agresivitate mai mare" în a căpăta încrederea Vestului. "Nu trebuie să depunem armele, nu trebuie să găsim vinovaţi", crede Preda.

Cezar Preda e de părere că eşecul Schengen trebuie asumat de toată lumea. "Până la urmă, ne asumăm cu toţii chestiunea aceasta, pentru că ţine de noi toţi, nu numai de preşedintele ţării, de la Executiv, de la parlamentari, aici mă refer la diplomaţia parlamentară, de la fiecare om, care până la urmă, dă imaginea globală a ţării noastre şi rezultatele se văd, trebuie să ne asumăm chestiunea aceasta", spune deputatul PDL, după ce Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a amânat joi, 22 septembrie, decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

Cezar Preda consideră că România trebuie să câştige încrederea scepticilor: "Noi, de câteva luni bune, de la nivelul cel mai înalt din stat, până la responsabilii direcţi în programul de aderare la Schengen am spus pe toate căile de comunicaţie că am îndeplinit tehnic toate procedurile prevăzute în acordul Schengen. Iată că asta a contat FOATE PUŢIN! Cuvântul-cheie este "încredere". Iată un sistem de valori care nu are la bază numai o expertiză tehnică, ci are la bază încrederea între oameni, între popoare. Noi venim dintr-un sistem comunist, în care atunci când prezentam statistic rezultate, ne şi ridicam în picioare şi le aplaudam şi le adoptam. Iată că am intrat într-un sistem şi vrem să intrăm în totalitate într-un sistem care nu pune pe primul loc îndeplinirea tehnică, ci duce pe primul loc încrederea pe care o avem unii într-alţii".

 

Cezar Preda cere o agresivitate mai mare în dosarul Schengen

 

Parlamentarul democrat-liberal crede că România nu mai trebuie să meargă în cancelariile occidentale cu "şablonul am îndeplinit toate condiţiile".

"Eu cred că dacă era încredere, puteam să mai fim restanţi câte puţin la toate componentele tehnice şi am fi fost acceptaţi. Deci ce trebuie făcut de acum înainte? Trebuie să restabilim încrederea. Nu să ne ducem cu şablonul "am îndeplinit toate condiţiile, n-aveţi nici un motiv să nu ne primiţi". Nu merge!", consideră Cezar Preda.

Deputatul PDL cere o "agresivitate mai mare" din partea Bucureştiului: "În primul rând, m-aş duce spre ei, spre aceste ţări, care au nelămuriri sau au justificat un vot negativ pe anumite nelămuriri. M-aş duce în Parlament, le-aş explica ce face ţara noastră şi pe urmă aş sta drept acolo la pupitru, să mă întrebe ce nelămuriri au şi ce trebuie să mai fac eu, ca să le spun că sunt un om de încredere. Trebuie o agresivitate mai mare în a ne duce spre ei şi a le căpăta încrederea. Nu trebuie să depunem armele, nu trebuie să găsim vinovaţi".

Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre amânarea aderării României la Schengen