Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preda: Schimbarea Guvernului este departe de a fi suficientă

Liderii consacraţi ai PDL nu trebuie să stea "la cutie, aşteptând să pice zoaiele pe ei", ci trebuie să iasă în public şi să explice deciziile luate de Guvern. Schimbarea Executivului nu este suficientă, nu e "cartea câştigătoare", dar este un pas. Ar fi o "greşeală" dacă premierul Ungureanu ar fi cooptat în PDL. Declaraţiile au fost făcute la RFI de către deputatul PDL, Cezar Preda.

În opinia lui Cezar Preda, "noul Cabinet este până la urmă un Cabinet la cerere, este soluţia adoptată de coaliţie în contextul acelui protest parlamentar, acelei situaţii de nemulţumire, acelor imagini create şablon pe Guvernul vechi. (…) Noul Guvern a reuşit să mai liniştească apele".

Cezar Preda spune că a fost "mirat" când a aflat că vor fi schimbaţi toţi miniştrii PDL din vechiul Guvern. "Am fost puţin mirat de faptul că a trebuit să schimbăm întreaga echipă. Erau acolo câţiva miniştri foarte performanţi şi chiar m-a mirat. Hai să dau un singur exemplu: ministrul Transporturilor. Dar am înţeles că a fost o decizie de solidaritate, care trebuie să privească în ansamblu politicile următoare ale partidului", precizează deputatul PDL.

Întrebat dacă schimbarea Guvernului este cartea câştigătoare pentru PDL, Cezar Preda a răspuns: "Schimbarea Guvernului nu e cartea câştigătoare, este un pas, un pas gândit, după cum aţi aflat, cu mult timp înainte de februarie, un pas care era absolut necesar, pe o uzură foarte mare a premierului, dar e unul din paşi, nu ajunge. E necesar, dar nu e suficient. E departe de a fi suficient în a se constitui o mişcare câştigătoare, e mult de muncă".

Ce trebuie să facă PDL? "În primul rând, trebuie să ieşim toţi liderii consacraţi ai partidului, să explicăm că ceea ce am făcut am făcut bine şi că ce trebuie făcut vom face. Asta trebuie făcut, cu curaj şi nu stat la cutie, aşteptând să pice zoaiele pe noi, pentru că nu avem de ce să ne fie ruşine. Va trebui mult mai aplicat acest mesaj şi nu lăsat mesajul la întâmplare, la latitudinea analizei media sau oricui care chipurile se pricepe. Nu, trebuie să ieşi, să spui ce-ai făcut şi rezultatele vor veni", crede Cezar Preda.

Întrebat dacă ar trebui ca premierul Mihai Răzvan Ungureanu să fie cooptat în PDL, Cezar Preda a răspuns că deocamdată nu. "Astea nu-s decizii care se iau printr-o consultare a maselor partidelor. Astea-s decizii în plic, care se iau de un grup foarte restrâns. N-am auzit de asemenea discuţii, dar dacă mi-aţi cerut un punct de vedere, cred că ar fi o greşeală. Deocamdată, Mihai Răzvan Ungureanu are tot ce-i trebuie să poată fi privit ca un premier independent, în sensul bun al cuvântului. Nu stă la decizia partidului, nu stă în sensul de a i se impune oameni, decizii, e un partener viabil al preşedintelui României. Deci de ce să-i alterăm, cu ghilimelele de rigoare, acum acest statut? Poate în timp, când lucrurile se vor contopi în ceea ce priveşte decizia partidului cu decizia Executivului, să facă pasul acesta. Dar acum, nu e momentul, nu foloseşte nimănui. Dar nu-i o decizie pe care s-o luăm la congrese", afirmă deputatul PDL.

Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Guvernul Ungureanu