Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: Dacă schimbi calul, vezi cum poate să meargă diligenţa!

pdl.jpg

Convenţia Naţională a PDL are loc pe 14 şi 15 mai.

Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, spune la RFI că trebuie schimbat "calul din faţă de la diligenţă", aluzie la Emil Boc. El mai susţine că Boc "e încă premier datorită echipei lui Blaga". Preda anunţă că dacă Blaga pierde alegerile din partid, îşi va retrage candidatura la postul de secretar general. "PPE nu ne va mai permite să jucăm pe sârmă cu liberalism în aripi", mai declară democrat-liberalul.

Cezar Preda e convins că în PDL competiţia este reală, nu o "mimare". El spune că nu va mai candida la postul de secretar general, dacă Vasile Blaga pierde cursa pentru şefia partidului.

"Sunt trei moţiuni. Este o competiţie reală, nu este aşa, o mimare de competiţie. Funcţia de secretar general nu este o simplă opţiune personală. Aici este un gentleman agreement cu cel care candidează la preşedinţie, care îşi doreşte ca mână dreaptă un om cu care lucrează. Dacă nu câştigă Vasile Blaga, eu îmi voi retrage candidatura de la secretar general, pentru că în general, în toate partidele secretarul general este mâna dreaptă a preşedintelui", afirmă vicepreşedintele PDL.

"Partidul Democrat Liberal când intră în competiţie, păi intră în competiţie internă, nu face blaturi. Dacă noi am dat drumul unei competiţii în interior, păi jucăm, nu stăm să mimăm o dispută. Avem dispute, ele au şi excese, ele vor fi trecute până la urmă sub pagina istoriei politice", continuă Preda.

Liderul democrat-liberal vrea ca PDL să-şi afirme latura populară, nu cea liberală: "Eu nu discut despre liberalismul partidului meu, eu sunt într-un partid popular. Partidul Popular European, al cărui membru suntem nu o să ne mai permită să jucăm pe sârmă cu liberalism în aripi, eu ştiu, în extreme sau în curente. Ori suntem populari ori nu suntem populari! În moţiunea lui Emil Boc se vorbeşte de economia liberală de piaţă, profit pentru profit. Păi dar nu discutăm! Popularii au o economie socială de piaţă. Iată o diferenţă majoră. Dacă nu înţelegem că trebuie să ne pliem clar pe politicile europene consacrate, că avem nevoie de sprijin de la partenerii noştri din Europa, în familia cărora am intrat, înseamnă că noi încă mai facem politică de Dâmboviţa şi facem ba aşa, ba aşa, cum ne convine şi nu e corect. Nu este o politică liberală politica PDL, este o politică populară. Dacă Emil Boc doreşte continuarea unei politici liberale, asta-i altceva".

Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere în sondaje a PDL după Convenţia Naţională din acest week-end, Cezar Preda a răspuns: "Mă aştept. Eu nu sunt adeptul acelei teorii care spune "domnule, dar ce, Blaga n-a fost în echipă? şi n-are mai mult decât Boc". Nu contează. La o diligenţă când pui caii, calul din faţă trage, restul merg cum le dictează calul din faţă. Schimbi calul şi vezi cum poate să meargă diligenţa! Dacă faci o schimbare pe care o aşteaptă partidul sau societatea, creşterea e inevitabilă! Eu simt că ne trebuie o schimbare, fără să avem ceva personal de reproşat premierului Emil Boc. Din punctul meu de vedere e un tip corect şi cinstit, dar vin momente când te gândeşti că ar trebui să faci o schimbare".

Premierul Boc "este încă premierul României datorită echipei lui Blaga!", conchide Cezar Preda, un susţinător al lui Vasile Blaga la alegerile interne din 14-15 mai.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior