Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preda: USL vrea referendum de suspendare a lui Traian Băsescu odată cu parlamentarele

preda-usl-vrea-referendum-suspendare-lui-traian-basescu-odata-parlamentarele.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

USL vrea să organizeze concomitent cu alegerile parlamentare din acest an un referendum pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PDL, Cristian Preda. Declaraţia sa vine în ziua în care premierul Victor Ponta se adresează Parlamentului. Şeful Executivului ar vrea ca Legislativul să-l mandateze pe el să reprezinte România la Consiliul European din 28 iunie.

Cristian Preda vede o "capcană" în demersul premierului Victor Ponta. "E o zi importantă pentru regim, pentru că premierul poate cere, evident, un mandat de la Parlament, ştiind în acelaşi timp că preşedintele nu-l poate cere. Asta este una dintre capcanele sau una dintre limitele regimului, pentru că pe de o parte, Constituţia ne spune că preşedintele reprezintă statul şi că premierul reprezintă Guvernul, pe de altă parte, întrucât Constituţia nu a avut în vedere o reprezentare de tipul celei pe care o avem acum în Consiliul European, asistăm acum la o încercare de reamenajare a regimului, pentru că repet, premierul este îndreptăţit să ceară un mandat de la Parlament, ştiind că preşedintele n-o poate face. Preşedintele se poate adresa Parlamentului, poate adresa mesaje, dar nu poate cere un mandat, dintr-un motiv foarte simplu: nu-i ales în Parlament", explică europarlamentarul PDL.

 

"O tentativă de a parlamentariza regimul într-un chip radical"

 

Cristian Preda spune că "e una dintre capcanele regimului, Ponta o face evident, o foloseşte pentru a-l provoca pe preşedinte. Din câte aud, pentru că asta e versiunea care circulă dinspre USL, Uniunea şi-ar dori ca după ce Ponta primeşte un asemenea mandat, să-l vadă pe preşedinte reacţionând într-un sens conflictual, pentru ca apoi USL să declanşeze o procedură de suspendare, astfel încât la toamnă sau la iarnă, când se fac alegerile, ele să fie cuplate cu un referendum de suspendare a preşedintelui. Ăsta este scenariul care circulă în mediile politice şi el ar avea drept punct de plecare pe de o parte această tentativă de a parlamentariza regimul într-un chip radical, spunând că premierul este cel care reprezintă România la Consiliul European, deşi Constituţia spune că preşedintele reprezintă statul şi pornind de la o presupusă reacţie conflictuală a preşedintelui, USL şi-ar dori să declanşeze procedura de suspendare, deşi şi iarăşi suntem în plin paradox al regimului, Constituţia spune că preşedintele nu poate fi suspendat decât dacă a încălcat Constituţia, nu o decizie a Parlamentului".

"Deci e pe de o parte, capcana întinsă de ambiguitatea regimului, pe de altă parte, ambiţia lui Ponta de a creiona un regim parlamentar", conchide Cristian Preda.

 
Cristian Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre discursul lui Victor Ponta din Parlament