
Politică
Predare de ştafetă la conducerea Frontului Naţional francez
marine-le-pen.jpg

Ofensivă a extremei drepte în Europa. Este un moment când aceste partide încearcă să-şi modifice imaginea şi sunt, unele dintre ele, preluate de noi lideri, cu un discurs uşor modificat, cel puţin la nivelul formei.
Este cazul, deja, în Franţa, unde fondatorul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 82 de ani, urmează practic să se retragă week-end-ul acesta din fruntea partidului apărut în 1972. Un partid care numără 25 000 de aderenţi şi care rămâne prezent în peisajul electoral al ţării: anul trecut, la alegerile regionale, el a înregistrat 11,4 la sută din voturi. Militanţii au votat pentru desemnarea succesorului, în competiţie aflându-se două persoane, propria fiică a lui Jean Marie le Pen, Marine le Pen, în vârstă de 42 de ani, şi Bruno Gollnish, unul din liderii partidului, în vârstă de 60 de ani. Rezultatul va fi anunţat în mod oficial la sfârşitul acestei săptămâni, dar toată lumea crede că fiica îl va succeda pe tată în fruntea Frontului Naţional.
Ceea ce nelinişteşte atât dreapta cât şi stânga franceză întrucât Marine Le Pen, se bucură de o anumită popularitate, nu este lipsită de talent politic şi încearcă să dea un nou suflu extremei drepte. Ea încearcă deci să introducă o notă de onorabilitate prin abandonarea provocărilor, a celor antisemite în special. Discursul ei se doreşte mai social, mai implicat în problemele francezilor marcaţi de criză. Iar tema imigraţiei este abordată practic cu argumente care nu diferă de cele ale diverselor formaţiuni populiste europene.
Observatorii fenomenului constată că în toată Europa, în Suedia, în Franţa, în Italia, în Ungaria, o nouă generaţie de oameni politici încearcă să debaraseze extrema dreaptă de vechea ei imagine, marcată de antisemitism şi de alergia faţă de străini. Aceşti lideri noi se concentrează acum pe un discurs identitar cu caracter etic, iar în Europa de răsărit sunt exploatate cicatricile istoriei şi sentimentele naţionale.
Este semnificativ faptul că la alegerile europene din iunie anul trecut, extrema dreaptă a depăşit pragul de 5 la sută din voturi în 13 dintre cele 27 de state europene, inclusiv în România.
Revenind la Franţa şi la Frontul Naţional, de notat că întreaga clasă politică mai are o nelinişte, şi anume că venirea lui Marine Le Pen în frutea extremei drepte va complica jocurile la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Să nu uităm că tatăl, Jean Marie Le Pen, a provocat deja un şoc în 2002 când a ieşit al doilea la primul tur de scrutin al prezidenţialelor, spre stupefacţia Franţei, a întregii Europe dar mai ales a socialiştilor francezi.