Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Predoiu la RFI: Conexiunea dintre Schengen şi MCV este artificială

predoiu-rfi-conexiunea-schengen-mcv-artificiala.jpg

Cătălin Predoiu condamnă conexiunea dintre Schengen şi MCV (Foto: site-ul Ministerului Justiţiei).

Legătura dintre aderarea României la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este "artificială". O spune la RFI ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. El pune reticenţele unor ţări faţă de intrarea României în Schengen şi pe seama unor "chestiuni de politică internă ale unor state membre". "Încă avem şanse reale să ne atingem obiectivul aderării la Schengen în 2011, într-o măsură sau alta", precizează demnitarul.

Cătălin Predoiu respinge conexiunea între Schengen şi MCV, pe care o fac unele ţări europene. "Este o legătură pe care noi am calificat-o încă de la început ca fiind artificială, pentru că de fapt nu există nici o legătură între programul Schengen şi cel MCV. Însă nu poate fi ignorată poziţia acestor state. Noi am spus că nu există o argumentaţie solidă care să stea la baza acestei conexiuni", spune ministrul Justiţiei.

"Pe de altă parte, ne-am concentrat eforturile şi pe explicarea evoluţiilor substanţiale din justiţie şi în domeniul combaterii corupţiei, eforturi care au fost recunoscute şi confirmate la nivel european prin raportul Comisiei Europene din februarie 2011", continuă Cătălin Predoiu.

"Dacă veţi observa cu atenţie luările de poziţii din ultimele luni ale statelor membre care mai au unele rezerve faţă de calendarul aderării la Schengen, veţi observa că a dispărut intensitatea conexiunii dintre MCV şi programul Schengen", declară Predoiu.

 

Imigraţia ilegală şi politica internă, piedici către Schengen

 

"Sunt şi alte cauze care conduc la aceste rezerve legate de calendar. Sunt cauze care ţin de presiunile foarte serioase în ceea ce priveşte imigraţia ilegală şi securitatea frontierelor, în special ca urmare a evoluţiilor din nordul Africii, care au un efect direct asupra unor state din sudul continentului, sunt cauze care ţin şi de chestiuni de politică internă ale unor alte state membre", conchide Cătălin Predoiu.

Olanda cere progrese "efective şi ireversibile" în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Miniştrii de Interne ai UE au stabilit joi, 9 iunie, la Luxemburg că România şi Bulgaria ar putea adera în două etape la Spaţiul Schengen, până la sfârşitul anului 2012, dacă între timp se constată o reformă a justiţiei şi dacă va fi combătută corupţia. Ideea aparţine Franţei şi Germaniei şi ea va fi dezbătută din nou de miniştrii de Interne ai UE în septembrie 2011.

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, despre Schengen şi MCV