Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Predoiu la RFI: E nevoie de fair play în chestiunea infractorilor români din Franţa

predoiu-rfi-e-nevoie-fair-play-chestiunea-infractorilor-romani-franta.jpg

Cătălin Predoiu cere Franţei să nu-i stigmatizeze pe cetăţenii români din Hexagon, din cauza infracţionalităţii.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune într-un interviu la RFI că nu trebuie culpabilizaţi numai românii când vine vorba de infracţionalitatea din Franţa. Predoiu declară că nu trebuie pus semnul egal între cetăţenii români şi infracţionalitate. El crede că problema trebuie tratată cu fair play, ca reacţie la declaraţiile ministrului francez de Interne, Claude Gueant.

În opinia lui Cătălin Predoiu, "cheia principală este cooperarea". "Un alt element trebuie să fie raţionalitatea şi calmul în abordarea acestor problematici care ţin în definitiv de combaterea infracţionalităţii la nivel european. Cea mai bună abordare este să continuăm în cadrul mecanismelor pe care le-am construit împreună, să le dezvoltăm, aşteptăm un răspuns în ceea ce priveşte detaşarea unui magistrat de legătură la Paris, o nouă reuniune a grupului de lucru, concretizarea unor propuneri pe care le-am discutat împreună şi le-am şi reiterat în cadrul scrisorii celor trei miniştri români, de Externe, Interne şi Justiţie, transmise colegilor francezi", spune ministrul Justiţiei.

"Prin urmare, există un trend crescător al acestei cooperări şi o eficienţă care începe să dea rezultate. De aceea, cred că măsurile acestea oarecum spectaculoase de abordare mediatică excesivă a problemei focalizată exclusiv pe infracţionalitatea românească din Paris nu rezonează, nu se conjugă cu ceea ce se întâmplă de fapt în teren", continuă Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei crede că "trebuie să evaluăm infracţionalitatea românească din Franţa în cadrul mai larg al infracţionalităţii comise de străini pe teritoriul francez". "Cred că ar trebui să despărţim elementele acestui puzzle. Pe de o parte, merită să ne uităm cu atenţie la statistici. Noi am discutat cu colegii francezi, am constatat că nu întotdeauna se potrivesc. Pe de altă parte, cred că trebuie să evaluăm infracţionalitatea românească din Franţa în cadrul mai larg al infracţionalităţii comise de străini pe teritoriul francez, ca să putem trage concluzii corecte", precizează Predoiu.

Ministrul Justiţiei afirmă că oficialii români vor verifica dacă într-adevăr se poate vorbi de o explozie a infracţiunilor comise de români, aşa cum spune ministrul francez de Interne, Claude Gueant: "Domnul Gueant a avansat anumite cifre şi probabil că ambasada noastră de la Paris va intra în legătură cu Ministerul francez de Interne, pentru a vedea care este sursa acestor cifre şi să stabilim dacă într-adevăr putem vorbi de o explozie sau de o necesitate a creşterii eficienţei impunerii legii în privinţa combaterii infracţionalităţii pe teritoriul francez".

 

Predoiu: Nu trebuie culpabilizaţi exclusiv românii

 

Cătălin Predoiu cere "fair play", când vine vorba de declaraţii despre infractorii români din Franţa. "Acest fenomen al infracţionalităţii, în general, trebuie combătut cu măsurile tehnice stabilite în plan bilateral, în plan european. Celelalte chestiuni legate de modul de tratare a surselor acestor infracţiuni ar trebui să fie purtate într-un spirit de fair-play şi punându-se accentul pe toate aspectele, nu numai focalizându-se pe o singură naţionalitate. Aici este problema. Nu cred că soluţia este să culpabilizăm exclusiv cetăţenii români şi să inducem un trend în opinia publică în sensul că între cetăţenii români şi infracţionalitate există o relaţie strânsă până la contopire, ignorând de fapt peisajul mai larg al infracţionalităţii pe teritoriul francez", declară ministrul Justiţiei.

Predoiu spune că stigmatizarea românilor din Franţa nu este benefică relaţiei cu Parisul. "Cred că toate aceste accente, care tind să inducă o oarecare stigmatizare a cetăţeanului român, fie el şi de etnie romă, în Paris nu este benefică nici efortului comun de combatere a infracţionalităţii şi nici relaţiei româno-franceze. Ar trebui să depăşim acest moment şi să revenim la dialogul şi acţiunea de croazieră", conchide ministrul Justiţiei.

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Luca Niculescu, despre infractorii români din Franţa