Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Predoiu la RFI: Evaluarea Olandei privind statul de drept este inacceptabilă

predoiu-rfi-evaluarea-olandei-privind-statul-este-inacceptabila.jpg

Cătălin Predoiu vrea mai multă solidaritate în privinţa reformei justiţiei din România.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune într-un interviu la RFI că evaluarea Olandei, care pune la îndoială statul de drept din România şi după publicarea raportului MCV este "inacceptabilă". Predoiu anunţă că e posibil să facă o vizită în Olanda, în luna septembrie.

"Vom continua să arătăm realitatea", afirmă Cătălin Predoiu. "Noi am discutat cu domnul Ben Knapen la Bucureşti, a plecat extrem de încântat de la Ministerul Justiţiei. Merg, probabil, dacă se confirmă programul, în Olanda, în septembrie. Vom continua să arătăm realitatea. Suntem pe un drum foarte bun. Ni s-a cerut un raport bun, îl avem, este pe masă", adaugă ministrul Justiţiei.

Ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, spunea miercuri, 20 iulie, într-o declaraţie remisă RFI, după publicarea raportului MCV privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei că "statul de drept încă nu a atins nivelul dorit nici în Bulgaria, nici în România". "Se pare că sunt făcuţi paşi mici înainte, cu dificultate şi că sunt necesare mai multe rezultate concrete", afirma Ben Knapen.

Cătălin Predoiu declară că o astfel de poziţie este "inacceptabilă": "Este inacceptabilă o astfel de evaluare. Bun şi noi ne dorim o îmbunătăţire permanentă nu numai a statului de drept, ci în general, a construcţiei europene, o respectare a regulilor europene în toate privinţele, inclusiv privind accesul pe piaţa muncii, o Uniune Europeană mai puternică, mai deschisă spre competiţie, toate aceste lucruri le dorim şi noi".

 

Cătălin Predoiu vrea mai multă solidaritate

 

Cătălin Predoiu crede că "e momentul să se constate eforturile României şi să se arate mai multă solidaritate europeană faţă de acest proiect" al reformei justiţiei.

"Noi vom continua să le explicăm că nu trebuie făcută această legătură" între MCV şi Schengen, mai spune ministrul Justiţiei.

"Aşteptăm cu încredere luna septembrie şi cu argumente. Argumentele pot fi întotdeauna mai bine explicate, mai bine pledate, noi vom continua acest demers", conchide Cătălin Predoiu.

 

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Luca Niculescu, despre Olanda şi statul de drept din România