Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pregătiri pentru referendum

sectii-votare.jpg

Pregătiri pentru referendum

Ministerul administraţiei şi internelor a prezentat ultimele date oficiale : astfel, din ultimele date de la serviciul de evidenţă a populaţiei reiese că peste 18 milioane 290 de mii de români au drept de vot şi, prin urmare, peste nouă milioane 150 de mii ar trebui să participe la referendum pentru ca acesta să fie validat.

Pentru votul de duminică vor fi organizate 18.548 de secţii, cu peste patru sute mai multe decât la alegerile locale de luna trecută şi cu peste o mie mai multe decât la referendumul din 2007.

Şi în străinătate, potrivit datelor de la ministerul de externe, vor funcţiona 306 de secţii de votare, faţă de 294 la alegerile prezidenţiale din 2009.

Ministerul de interne promite că referendumul „va fi organizat ca la carte”, astfel încât să reziste „oricărei expertize postelectorale”.

În principal va fi vizat aşa numitul „turism electoral”, promite ministrul Ioan Rus, care spune însă că nu va fi asimilat acestuia şi votul persoanelor care se vor înscrie pe listele suplimentare pentru că nu se vor găsi pe 29 iulie în localitatea de domiciliu.

De asemenea, spun autorităţile, la corectitudinea scrutinului vor veghea nu doar autorităţile, dar şi şapte organizaţii neguvernamentale care vor face parte din Comisia de Transparenţă şi Monitorizare.

În fine, de paza secţiilor se vor ocupa 33 de mii de poliţişti şi alţi 16 mii vor asigura liniştea şi ordinea publică în general.

PDL boicotează referendumul

Colegiul Director Naţional al Partidului Democrat Liberal a decis să boicoteze referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. PDL îi încurajează pe membrii şi simpatizanţii partidului să nu participe la referendumul de duminică. Totuşi,  democrat-liberalii isi vor mentine reprezentantii in sectiile de votare.

Si tot astazi un alt moment politic important: Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe contestaţia PDL faţă de unul din actele normative privind organizarea referendumului. Judecatorii au respins contestatia democrat-liberalilor, validand  programul prelungit la referendum, altfel spus duminica se va vota intre orele 7 si 23.

Jurnalistul Ovidiu Nahoi, intervievat de Anca Năstase