Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premier tehnocrat, dar cu miniştri politici

guvern-sala-sedinte.jpg

Sebastian Lăzăroiu ar vedea un alt premier la Palatul Victoria.

Un premier tehnocrat poate fi o soluţie pentru această perioadă, spune la RFI consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu. El vede posibil un scenariu în care şeful Guvernului ar fi un independent, dar miniştrii Cabinetului ar fi oameni politici.

Sebastian Lăzăroiu vede posibilă o combinaţie de premier independent şi miniştri politici. "Noi totuşi am trecut partea dificilă a reformelor, care a impus şi anumite măsuri de austeritate, sigur, nu doar pentru a reforma structurile statului, ci şi pentru a corecta dezechilibrele bugetare. Am depăşit partea cea mai grea. Aici într-adevăr e nevoie într-o asemenea perioadă, cum am avut noi până acum e nevoie de un premier politic, pentru că trebuie să ţii solidară coaliţia aflată la guvernare şi nu e uşor şi asta o poate face doar un premier care are autoritate politică. În perioada care urmează, lucrurile se vor desfăşura mai lin, pentru că marile hopuri au trecut şi toată lumea se aşteaptă acum la o relansare a economiei, ieşirea din recesiune şi începerea creşterii economice", spune consilierul prezidenţial.

El consideră că un premier independent ar putea fi o soluţie. "Un premier independent poate fi o soluţie pentru această perioadă, pentru că nu mai sunt aceleaşi zguduieli care apar în perioada în care ai sindicate în stradă, lumea e nemulţumită, pe bună dreptate, de măsurile de austeritate şi atunci un tehnocrat care să aibă competenţe economice poate fi o soluţie optimă pentru o perioadă de genul ăsta", declară sociologul.

Întrebat de RFI ce sprijin politic ar avea un premier independent, Sebastian Lăzăroiu a răspuns : "E de preferat ca miniştrii din Cabinet să rămână din partea partidelor politice aflate în coaliţie şi de aici vine sprijinul politic, de la o asemenea coaliţie, prin miniştrii pe care îi are în Cabinet şi care gestionează portofolii diferite. Premierul tehnocrat poate să fie un manager al acestei echipe, care să aibă viziune asupra modului în care economia se dezvoltă în perioada următoare şi care să coordoneze această echipă. Autoritatea lui nu mai e politică, vine tocmai din expertiza pe care o are, din competenţa economică pe care o are".

Preşedintele Traian Băsescu a discutat acum câteva săptămâni cu liderii PDL despre posibilitatea înlocuirii lui Emil Boc cu un premier independent.

 
Sebastian Lăzăroiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre premierul tehnocrat