Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în justiţia românească

Preşedintele Curţii Constituţionale a fost sesizat pentru modul în care instanţa s-a pronunţat asupra unui articol privind daunele morale pentru persoanele persecutate de regimul comunist. Acesta a fost declarat neconstituţional.

Concret: urmaşii unui deţinut politic cer sancţionarea magistraţilor susţinînd că au dovedit dacă nu rea intenţie, cel puţin o gravă neglijenţă în administrarea probelor.
Laura Ştefan, expert pe justiţie la Societatea Academică din România, spune la RFI că nu există reglementări prin care magistraţii Curţii Constituţionale să fie sancţionaţi.

"Preşedintele Curţii Constituţionale nu are atribuţii directe nici de sancţionare a magistraţilor de la Curtea Constituţională iar de altfel o precedură disciplinară în cazul magistraţilor de la CC nu există, astfel încât respectiva plângere nu cred că are sorţi de izbândă prea mari, e mai degrabă un gest disperat făcut de un om care a suferit de-a lungul timpului şi vede că în 2010 rămâne fără nici un fel de posibilitate de a fi compensate pentru suferinţele îndurate până acum. Însă practic preşedintele CC nu are ce să facă în această situaţie".

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cel puţin o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care a acordat despăgubiri morale în baza legii.
În această cauză, judecătorii ICCJ au decis majorarea sumei obţinute ca despăgubiri morale în baza Codului Civil până la suma de 1,5 milioane de lei.

 
Laura Ştefan, expert pe justiţie la Societatea Academică din România