Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Brown reîntăreşte „relaţia specială" între Londra şi Washington

200804-4188.png

Premierul Brown reîntăreşte „relaţia specială" între Londra şi Washington

Eclipsat de vizita simultană a Suveranului Pontif, premierul Gordon Brown încearcă - deocamdată cu mult mai puţin succes mediatic decât predecesorul său Tony Blair - să repoziţioneze Marea Britanie ca principala punte care leagă Statele Unite de Europa şi să reclădească „relaţia specială" între Londra şi Washington.

În întâlnirea de joi cu președintele Bush, Gordon Brown îi va cere preşedintelui american sa reînceapă negocierile cu Rusia pentru tratatul cu arme nucleare Start.

La rândul sau, președintele Bush, încurajat de decizia britanică de a nu retrage alţi 1500 de soldaţi din Irak, va pune din nou presiuni asupra Marii Britanii să-şi intensifice eforturile pentru a contracara infiltraţia iraniană din Basra.

Preocupat de criza globală financiară şi de spectrul unei recesiuni iminente în Marea Britanie, Premierul Brown, fost ministru de finanţe, s-a întâlnit ieri cu o serie de bancheri importanţi din Wall Street şi se va întâlni vineri cu preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke. Astăzi cere sprijin preşedintelui Bush pentru planul sau de a acorda Fondului Monetar Internaţional puteri similare cu cele ale Băncii Angliei în scopul monitorizării stabilităţii financiare.

Gordon Brown se va întâlni si cu cei trei candidaţi, democraţii Barack Obama şi Hillary Clinton precum şi republicanul John McCain. După cum se aşteaptă să declare vineri în primul său discurs important rostit pe sol american, Brown va lansa un apel Statelor Unite să creeze o lume bazată „pe mai multă cooperare între naţiuni" şi să se distanţeze de o politică pe care a condamnat-o în trecut ca fiind „numai în slujba propriilor interese".

Londra, Lelia Galis

17/04/2008; 14h00