Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Fillon dă explicaţii pe tema Libiei

fillon.jpg

Premierul François Fillon. Reuters / Jacky Naegelen

Franţa şi aliaţii săi au recurs la intervenţie militară în Libia pentru a-i ajuta pe insurgenţi şi poporul libian să îl alunge pe colonelul Gaddafi. Sunt explicaţii date de premierul francez, François Fillon, în faţa parlamentarilor francezi. Fillon le-a reamintit acestora că nu intră în discuţie o intervenţie terestră.

 

François Fillon, premierul Franţei - ţară aflată în prima linie în operaţiunile din Libia - a venit marţi în faţa Parlamentului de la Paris pentru a justitifica această intervenţie armată.

În opinia primului ministru francez, operaţiunile sunt menite să "contreze zidul opresiunii exercitată de colonelul Gadafi asupra poporului său. A nu interveni însemna a opri suflul libertăţii. Nu puteam accepta acest lucru" a subliniat Fillon.

Pentru a răspunde îngrijorărilor aleşilor de la Paris dar şi ale opiniei publice franceze, şeful executivului francez a spus că "o intervenţie la sol este explicit exclusă. Franţa nu se va substitui poporului libian" repetă François Fillon în faţa deputaţilor de la Paris.

În sfârşit, semn că Franţa era nerăbdătoare să atace obiectivele lui Gaddafi, "zborurile de recunoaştere aeriană efectuate de piloţii francezi au început încă din 4 martie" adică două săptămâni înaintea ofensivei aliaţilor.