Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul francez a călătorit cu un avion al lui Hosni Mubarak

premier.jpg

Premierul francez Francois Fillon.Reuters

Premierul francez, Francois Fillon, a confirmat, marţi, că preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, i-a pus la dispoziţie un avion în timpul vacanţei pe care a petrecut-o cu familia sa în Egipt, de Crăciun. Confirmarea vine în contextual în care Guvernul său se confruntă deja cu o polemică privind vacanţa în Tunisia, din aceeaşi perioadă, a ministrului său de Externe, Michele Alliot-Marie.

Opoziţia continuă să ceară demisia ministrului de externe, doamna Michèle Alliot-Marie, care se află, cel puţin mediatic vorbind, într-o poziţie extrem de inconfortabilă. 

Fără îndoială, doamna Michèle Alliot Marie regretă sincer că s-a urcat în mai multe rânduri în avionul privat al prietenului ei tunisian, Aziz Miled. După cum regretă cu siguranţă că s-a dus în vacanţă în Tunisia într-un moment când această ţară tocmai se pregătea să-l dea jos de la putere pe preşedintele Ben Ali.

Şi chiar dacă ministrul de externe francez demonstrează că Aziz Miled nu făcea parte din anturajul fostului dictator, imaginea întregii diplomaţii franceze nu iese înnobilată din această afacere.

Nu este exclus ca preşedintele Nicolas Sarkozy să regrete acum că a numit-o la sfârşitul anului trecut pe doamna Michèle Alliot Marie în funcţia de ministru de externe, ca succesoare a lui Bernard Kouchner. Iar opinia publică regretă cu siguranţă faptul că oamenii politici nu învaţă din greşelile trecutului, chiar ale trecutului recent. Pentru că la ultima remaniere guvernamentală câţiva miniştri au fost debarcaţi tocmai pentru că opinia publică nu le-a iertat acceptarea unor diverse favoruri. 

Socialiştii continuă să-şi concentreze tirul criticilor asupra ministrului de externe. "Reputaţia noastră în lumea arabă este serios întinată şi Franţa riscă să suporte aceste consecinţe încă multă vreme", spune deputatul Arnauld Montebourg, care se poziţionează în acest moment şi în cursa pentru prezidenţiale. Iar lidera ecologistă Cécile Duflot se întreabă cum e posibil ca ministrul de externe francez să-şi petreacă vacanţa într-o ţară aflată în fază pre-revoluţionară fără să vadă nimic din ce se întâmplă în realitate? 

"Nu pot fi ministru de externe 24 de ore din 24, timp de 365 de zile pe an", a spus, ca să se justifice, doamna Michèle Alliot Marie. Marea problemă este însă că de fiecare dată când a încercat să se justifice sau să se explice, şefa diplomaţiei franceze parcă s-a autoacuzat şi mai mult. Iar emisiunile satirice de la televiziunea franceză se amuză copios pe seama a ceea ce mediile de informare numesc acum "gafele ministrei".

Marţi, încă o dată, primul ministru francez François Fillon a afirmat că nici el şi nici preşedintele Nicolas Sarkozy nu doresc demisia doamnei Michèle Alliot Marie.

Unii observatori consideră însă că şeful statului francez este pus într-o mare dificultate din cauza acestei afaceri. Cum Nicolas Sarkozy a intrat, de fapt, în campanie electorală în vederea prezidenţialelor de anul viitor, el este obligat să ţină cont de faptul că opinia publică doreşte un comportament exemplar din partea miniştrilor şi a tuturor celor care servesc Franţa. Cum va putea promite însă Nicolas Sarkozy un comportament exemplar în viitor când are în prezent o problemă... 

Acest foileton legat de şefa diplomaţiei franceze riscă însă să ia o amploare şi mai mare acum când premierul francez François Fillon a recunoscut, într-un comunicat, că şi-a petrecut vacanţa de sfârşit de an în Egipt, găzduit de guvernul egiptean şi a efectuat o excursie utilizînd un avion al flotei guvernamentale egiptene. După furtuna declanşată împotriva doamnei Michèle Alliot Marie ne putem aştepta deci în Franţa la o altă furtună mediatică şi critică avîndu-l în vizor pe premier.