Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul grec pierde majoritatea în Parlament

premierul-grec-pierde-majoritatea-parlament.jpg

Premierul grec, Giorgios Papandreou, prins în corzi de proprii parlamentari şi miniştri (Foto: Reuters/Thierry Roge).

Ecuaţia politică de la Atena se complică: două deputate ale majorităţii socialiste din Grecia au anunţat că nu vor acorda vineri, 4 noiembrie, votul de încredere Guvernului grec. Premierul Giorgios Papandreou îşi convoacă grupul parlamentar socialist, în plină criză politică şi în plină criză a datoriilor.

Cabinetul condus de Giorgios Papandreou pierde majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300, potrivit televiziunii publice Net. Guvernul riscă să nu primească aşadar votul de încredere vineri în Parlament. Executivul său încă mai poate, teoretic cel puţin, să treacă acest test, pentru că totul depinde de numărul de deputaţi care vor participa la vot.

Deputatele care au anunţat că nu-i vor acorda votul de încredere lui Giorgios Papandreou protestează astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de salvare financiară, referendum cerut de premierul grec. Ideea consultării populare este contestată de cinci miniştri.

Papandreou a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelara germană, Angela Merkel, l-au convins pe Papandreou să schimbe tema referendumului din data de 4 decembrie. Astfel, grecii nu se vor pronunţa asupra planului propriu-zis de salvare financiară a Greciei, ci asupra rămânerii în zona euro.

Preşedintele francez a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei, până când Atena nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".