Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul italian anunță că va demisiona

287679-mario-monti.jpg

Sursa: www.theaustralian.com.au

După ce Silvio Berlusconi și-a anuntat sâmbătă revenirea pe scena politică, premierul Italiei Mario Monti anunță că intenționează să renunțe la șefia Executivului de la Roma. Corriere della Sera scrie că Monti își va anunța demisia, fiind "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL). Totodată, această formațiune și-a retras sprijinul pentru Guvern.

Preşedintele Consiliului italian de Miniştri Mario Monti a decis sâmbătă să îşi anunţe demisia viitoare, rănit şi "indignat" de atacuri din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), scrie Corriere della Sera în ediţia de duminică, relatează AFP.

"Am ajuns la convingerea că nu mai putem continua în acest fel", i-a mărturisit el directorului celui mai important cotidian italian, Ferrucio De Bortoli.

Potrivit ziarului, şeful Guvernului a fost deosebit de ofensat de declaraţii ale secretarului general al PdL Angelino Alfano, atunci când partidul acestuia a decis să nu voteze un text atacând costuri politice în Italia.

"Nouă nu ne place direcţia spre care a apucat economia noastră", a declarat Alfano. În opinia lui Monti, chiar dacă acest partid s-ar fi abţinut doar, ar fi fost vorba despre o adevărată moţiune de neîncredere împotriva sa.

Ziarul scrie în continuare că Monti a avut parte de o "sâmbătă lungă", cu o deplasare la Cannes, în sudul Franţei, la un colocviu asupra guvernanţei economice, după care s-a întors la Roma, unde l-a anunţat sâmbătă seara pe preşedintele Republicii Giorgio Napolitano că intenţionează să demisioneze.

În cadrul discuţiilor cu interlocutorii săi la Cannes, Monti a declarat că a "constatat că sunt consternaţi faţă de situaţia italiană".

Pe drumul de întoarcere, după ce a fost avertizat că Silvio Berlusconi a anunţat că va candida, Monti a hotărât să îl anunţe pe preşedintele Giorgio Napolitano că vrea să demisioneze "irevocabil", după un vot asupra bugetului, până la sfârşitul anului.

"Am preferat să o fac acum, când pieţele erau închise", a spus el.

Lideri de centru-dreapta "trebuia să aibă curaj, ştiind că aş fi putut să o fac", le-a reproşat premierul, etichetând ca neloial modul în care PdL a acţionat în privinţa sa, după o susţinere timp de un an.

Monti a anunţat sâmbătă că intenţionează să îşi prezinte demisia în mod "irevocabil", după aprobarea bugetului, o reacţie faţă de retragerea susţinerii acordate Guvernului său de către formaţiunea lui Silvio Berlusconi, care urmază să candideze în alegerile legislative din Italia.