Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Mikola Azarov, rol cheie în arestarea Iuliei Timoşenko

premierul-mikola-azarov-rol-cheie-arestarea-iuliei-timosenko.jpg

Iulia Timoşenko, încarcerată după mărturiile Mikolei Azarov

Încarcerarea Iuliei Timoşenko nu era deloc previzibilă. Lovitura de teatru se datorează unei apariţii surpriză în sala tribunalului unde era judecată fosta şefă a guvernului. Mikola Azarov, actualul premier al ţării, a venit pe neaşteptate la bara tribunalului pentru a depune mărturie în defavoarea predecesoarei sale.

Corespondentul RFI, Vasile Damian

Mikola Azarov a fost interogată în legătură cu acele contracte de gaze semnate în 2009 între Ucraina şi Rusia. Aceste contracte sunt în centrul procesului intentat doamnei Timosenko, ex-premierul fiind acuzat că a permis semnarea lor la preţuri foarte defavorabile ţării sale. Potrivit acuzaţiei, aceste acorduri ar fi cauzat Ucrainei pierderi de circa 130 de milioane de euro. Pentru acuzaţiile care îi sunt aduse, Timoşenko riscă zece ani de închisoare. 

Lovitura de teatru a Mikolei Azarov

La bara tribunalului din Kiev, premierul actual Mikola Azarov a declarat că l-ar fi întrebat de mai multe ori pe omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, cum de s-au putut semna acele contracte dezavantajoase acum doi ani de zile.

"Nici eu nu înţeleg şi cred că ar fi mai bine să-i întrebaţi pe responsabilii ucrainieni din acea vreme" ar fi răspuns Putin, dând astfel vina indirect pe Iulia Timosenko. Repetând aceste declaraţii în faţa tribunalului de la Kiev, Azarov, un apropiat al preşedintelui Victor Ianucovici, a provocat furia predecesoarei sale, dar şi încarcerarea ei imediată.

În fapt, procurorul Curţii a cerut punerea în detenţie a acuzatei din cauza comportamentului ei în sală. O cerere similară, înaintată acum o săptămână, fusese respinsă de tribunal. Astăzi însă, preşedintele juridicţiei i-a dat satisfacţie procurorului ordonând încarcerarea Iuliei Timosenko.

Reacţii

În cursul după-amiezii preşedintele statului a declarat că "n-are nimic de a face" cu încarcerarea adversarei sale politice. Pe de altă parte, evacuarea Iuliei Timosenko din sală, fără cătuşe la mâini - ele i-au fost puse ulterior - a fost însoţită de urlete simpatizanţilor ei care strigau "Ruşine, ruşine!".

Aproape 200 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a ţine piept partizanilor doamnei Timoşenko. Rămâne de văzut cum vor reacţiona occidentalii. Procesul intentat fostului premier ucrainean, simbolul revoluţiei portocalii din 2004, a provocat critici atât în instanţele de la Bruxelles cât şi la Washington.

 
Paris, Vasile Damian, despre lovitura de teatru a Mikolei Azarov, determinantă pentru încarcerarea Iuliei Timoşenko